Japonci priznali, že zanedbávali bezpečnostné prehliadky

Jadrovú krízu v Japonsku už nemožno pripisovať na vrub výhradne prírodným katastrofám. Elektrárenská spoločnosť priznala, že viac ako desať rokov zanedbávala bezpečnostné prehliadky. Aj za úniky rádioaktivity, ktoré sťažujú záchranné práce, zrejme môže ľudské pochybenie. Japonsko už vydalo ďalšie obmedzenia, ktoré má na svedomí radiácia, a stúpa počet produktov, ktoré sú kontaminované. Vláda v Tokiu zároveň zverejnila odhad škôd - zemetrasenie a cunami sú najnákladnejšou prírodnou katastrofou v dejinách.

24.03.2011 08:31
Japonsko, Fukušima Foto:
Poškodený reaktor v jadrovej elektrárni Fukušima.
debata (7)

„Už dlho som si myslel, že v celom systéme je strašný neporiadok,“ vyhlásil poslanec Taro Kono. „Po tomto budeme musieť prehodnotiť celú našu jadrovú stratégiu,“ citoval ho britský Guardian.

Postupne vychádza na povrch, že za stav v elektrárni môže spoločnosť Tepco i japonské orgány, ktoré pochybenia prehliadali. Mesiac pred cunami napríklad vládna regulačná agentúra povolila spoločnosti predĺžiť životnosť jedného zo šiestich reaktorov o ďalších desať rokov i napriek tomu, že sa zistilo poškodenie záložného zdroja energie. Predlžovanie životnosti je spôsob, akým sa mohla spoločnosť vyhnúť stavbe nových jadrových zariadení, ktoré sa nestretli so súhlasom verejnosti.

Najväčšie úniky rádioaktívneho žiarenia z fukušimskej elektrárne nemajú na svedomí reaktory, ktoré vydržali zemetrasenie i následnú cunami, ale skladiská vyhoretého paliva. Keďže Japonsko má problémy so skladovaním paliva a ďalšie skladovacie zariadenia majú byť dokončené až budúci rok, vo vodných skladovacích bazénoch vo Fukušime boli vyhoreté palivové tyče z posledných šiestich rokov. Je to viac, ako bolo pre elektráreň plánované. Vo Fukušime 1 sa momentálne nachádza približne štyritisíc zväzkov po 60 palivových tyčiach, každý zväzok má hmotnosť asi 170 kilogramov. Celkovo je v elektrárni asi trojnásobok vyhoretého paliva v porovnaní s aktívnym palivom v reaktoroch.

Elektráreň sa stále nepodarilo dostať úplne pod kontrolu, z niektorých budov stúpa dym. „Stále zaznamenávame únik radiácie,“ povedal James Lyons z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. „Otázka znie: odkiaľ presne uniká?“

Okrem mlieka a špenátu japonské úrady namerali zvýšené hodnoty radiácie pri ďalších desiatich druhoch zeleniny, pochádzajúcich z fariem na severovýchode ostrova Honšú. Vláda odporučila nekonzumovať listovú zeleninu z okolia Fukušimy. Spojené štáty ako prvá krajina zakázali dovoz produktov z oblasti okolia elektrárne, postupne sa zrejme budú pridávať aj ďalšie štáty.

Hovorca japonskej vlády však odkázal svetu, aby neprepadal panike. „Máme opatrenia, ktoré produkty so zvýšenou úrovňou radiáciou vyradia. Všetko, čo sa dostane do obehu, je bezpečné. To zrejme svet nie vždy dobre chápe,“ povedal Jukio Edano.

Kabinet však už požiadal japonských farmárov v oblasti, aby prestali zásobovať trhy svojimi výrobkami. „Ak sa aj takéto produkty skonzumujú, nepredstavujú zdravotné riziko,“ povedal Edano. „Nanešťastie, keďže predpokladáme dlhšie trvanie tejto situácie, požiadali sme farmárov, aby zastavili dodávky takýchto potravín. Je vhodné sa ich konzumácii čo najviac vyhýbať,“ odkázal farmárom.

Tokio spresnilo odhad škôd zo zemetrasenia a cunami na 210 miliárd dolárov. Dvojitá prírodná katastrofa tak už predstihla škody, ktoré napáchal hurikán Katrina v USA či zemetrasenie v Kóbe pred šestnástimi rokmi.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba