Situácia v Líbyi je neprehľadná, kto hovorí pravdu?

Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu v noci napadli nemocnicu v polmiliónovej Misuráte na západe krajiny, povedali agentúre Reuters miestni lekári. Vojaci podľa nich ostreľovali zdravotnícke objekty z diel a tankov.

24.03.2011 12:18
Líbya, vojna Foto:
Pozemný personál francúzkej letky vyzbrojuje bojové lietadlo.
debata (27)

Hovorca líbyjského ministerstva zahraničia informácie o stretoch v Misuráte poprel. Medzinárodná koalícia v noci pokračovala s náletmi a silná explózia sa ozvala z vojenskej základne v Tripolise.

Líbyjské oficiálne médiá uviedli, že pri nálete zomreli civilisti. Francúzsko zasa oznámilo, že zničenie Kaddáfího vojenských kapacít potrvá „dni alebo týždne“, ale určite nie niekoľko mesiacov.

V Misuráte ostreľovači zo striech ohrozujú ulice a podľa obyvateľov mesta v posledných hodinách zabili 16 ľudí. Agentúra AFP uviedla, že tanky ostreľovali aj rezidenčné štvrte. Podľa Reuters Kaddáfího sily obsadili prístav v Misuráte, ktorý doteraz bol pod kontrolou povstalcov. V meste tak uviazlo niekoľko tisíc robotníkov z Egypta a zo subsaharskej Afriky, ktorí chceli po mori utiecť z Líbye.

Správy o bojoch nemožno nezávisle potvrdiť. Hovorca líbyjského ministerstva zahraničia informácie o stretoch v Misuráte poprel. Povedal, že vládne jednotky dodržujú prímerie v súlade s požiadavkou Bezpečnostnej rady OSN.

Hovorca zároveň potvrdil, že veľká časť obyvateľov v Misure je už štvrtý deň bez vody a elektriny. Poprel však, že by armáda zámerne dodávky do mesta prerušila. Podľa hovorcu ide o „technický problém spôsobený drancovaním“.

Líbyjské oficiálne médiá v noci obvinili spojenecké sily z útokov na civilné ciele. Podľa štátnej televízie v stredu večer západné letectvo napadlo „civilné a vojenské objekty“ v Džafrane juhozápadne od Tripolisu. Spojenci informáciu popreli.

V samotnom Tripolise sa v noci ozvala veľmi silná explózia a z miest priľahlých k tamojšej vojenskej základni stúpal veľký oblak čierneho dymu. Podľa amerického velenia spojenci za posledných 24 hodín uskutočnili 175 náletov na líbyjské vojenské ciele, z toho americké lietadlá ich vykonali 113.

Oficiálna tlačová agentúra JANA oznámila, že spojenci po zotmení dvakrát bombardovali obytné štvrte na východnom predmestí Tripolisu a usmrtili „veľký počet“ civilistov. Ďalší následný útok bol vraj vedený proti záchranným tímom, ktoré z trosiek vyslobodzovali mŕtvych.

Líbyjskí vládni úradníci ráno pozvali skupinu novinárov do jednej z tripolských nemocníc, v ktorej boli uložené telá osemnástich údajných vojakov a civilistov, ktorí zahynuli počas nočných spojeneckých náletov.

Francúzsko vyhlásilo, že nálety vedené s cieľom ochrániť líbyjských civilistov pred Kaddáfího silami ešte nejakú dobu potrvajú. „Nemôžete očakávať, že dosiahneme svoje ciele len za päť dní,“ povedal minister zahraničia Alain Juppé. „Zničenie Kaddáfího vojenských kapacít je otázkou dní alebo týždňov, ale určite nie mesiacov,“ zdôraznil.

K medzinárodnému tlaku na Líbyu sa pripojilo aj Tunisko, ktoré zmrazilo majetok Kaddáfímu a piatim členom jeho rodiny. Rovnaký krok už predtým urobili ďalšie krajiny, tuniské rozhodnutie ale môže mať väčší dopad. Podľa Reuters má Líbya v Tunisku mnoho investícií vrátane hotelov alebo sietí čerpacích staníc. Väčšinu účtov pritom ovládajú členovia Kaddáfího rodiny.

Národná rada líbyjských povstalcov oznámila, že vymenovala šesťdesiatročného exilového ekonóma Alího Tarhúního odborníkom prechodnej vlády pre ekonomiku a financie. Tarhúní žije v Spojených štátoch. V roku 1978 ho Kaddáfího režim odsúdil v neprítomnosti za opozičnú činnosť na smrť.

Utečenci sa tlačia na hraničnom priechode medzi...
27 debata chyba