Afrika má na Líbyu vlastný recept

Režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího je pripravený postupovať podľa plánu, ktorý na stretnutí v etiópskej Addis Abebe predstavili zástupcovia Africkej únie (AÚ). Vo svojom vyhlásení to uviedli členovia delegácie pod vedením generálneho tajomníka líbyjského Všeobecného ľudového snemu Muhammada az-Zuájího.

25.03.2011 23:01
povstalci, Líbya Foto:
Vojaci armády Muammara Kaddáfího.
debata (36)

Takzvaná cestovná mapa, ktorá má prispieť k vyriešeniu ozbrojeného konfliktu v Líbyi, vyzýva na okamžité zastavenie všetkých bojových operácií, spoluprácu zo strany príslušných líbyjských úradov pri zabezpečovaní humanitárnej pomoci a „ochranu všetkých cudzích štátnych príslušníkov vrátane afrických migrujúcich pracovníkov“.

„Sme pripravení plniť cestovnú mapu navrhovanú… výborom povereným Mierovou a bezpečnostnou radou Africkej únie,“ vyhlásila päťčlenná delegácia Tripolisu, ktorá prijala pozvanie predsedu Komisie AÚ Jeana Pinga. Vyhlásenie zároveň vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby k dodržiavaniu prímeria prinútilo aj „ostatné strany“ konfliktu.

Kaddáfího režim taktiež vyjadril súhlas s tým, aby dodržiavanie prímeria sledovali pozorovatelia AÚ. Tripolis navyše požaduje „ukončenie leteckého bombardovania a námornej blokády“ zo strany Západu, keďže tieto opatrenia sú podľa neho v rozpore s príslušnou rezolúciou OSN a namiesto ochrany civilistov ich zabíjajú „po stovkách“.

Na piatkovom stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia Európskej únie, Organizácie spojených národov a Ligy arabských štátov, vedenie líbyjských opozičných povstalcov však do Addis Abeby nevyslalo nikoho. Schôdzka sa konala v čase, keď velenie nad vojenskou intervenciou v africkej krajine preberá Severoatlantická aliancia. Zatiaľ nie je jasné, či to bude znamenať aj zmenu taktiky spojencov.

36 debata chyba