Nálety priniesli obrat, rebeli sa sunú na západ. NATO preberá celé velenie

Nálety medzinárodnej koalície proti oddielom líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího priniesli cez víkend obrat na pozemnom bojisku. Povstalecké sily zahnané Kaddáfího armádou na východ sa vzchopili a začali čoraz rýchlejšie znovu postupovať na západ. V utorok sa má v Londýne uskutočniť medzinárodná konferencia za účasti 35 krajín a organizácií, kde by sa mala prediskutovať budúcnosť Líbye zrejme už bez Kaddáfího.

27.03.2011 13:49 , aktualizované: 21:44
Líbyjskí rebeli Foto: ,
Líbyjskí rebeli sa radujú po dobytí mesta Adžedábíja.
debata (125)

Významným strategickým úspechom pre líbyjských povstalcov bolo sobotňajšie dobytie mesta Adžedábíja, čo Kaddáfího jednotkám uzavrelo cestu k bašte povstania vo východolíbyjskom Benghází. Rebeli získali prakticky bez boja ďalšie významné oporné body: ropné prístavy Brig a Ras Lanúf, ktorými denne pretekalo pred vypuknutím povstania 1,5 milióna barelov ropy určených na export, a chystajú sa na postup na Kaddáfího rodisko Syrtu.

Kaddáfího sily sa však intenzívne snažia dobyť Misrátu, ktorá leží len okolo 200 kilometrov východne od metropoly Tripolis. Jej ovládnutie by zrejme podľa Kaddáfího predstáv malo umožniť pevnejšie ovládnutie západnej časti krajiny. Medzinárodné letecké sily zasahujú proti Kaddáfího silám pri Misráte, ale aj proti ďalším cieľom vrátane Tripolisu alebo významnej leteckej základne v Sabze.

Severoatlantická aliancia následne v nedeľu informovala, že prevezme velenie nad všetkými vojenskými operáciami, ktoré medzinárodné spoločenstvo vedie pod mandátom Bezpečnostnej rady OSN voči režimu Kaddáfího. Dohodla sa na tom podľa diplomatov Severoatlantická rada, teda najvyšší rozhodovací orgán aliancie.

Rozhodnutie znamená, že 28-členná aliancia v rozmedzí 48 až 72 hodín prevezme operačné úlohy koalície. Šéf aliancie Anders Fogh Rasmussen vo vyhlásení zverejnenom na webe NATO uviedol, že Severoatlantická rada poverila veliteľa aliančných síl, aby s okamžitou účinnosťou začal vykonávať túto operáciu.

„Naším cieľom je chrániť civilistov a oblasti obývané civilistami, ktoré sú pod hrozbou útokov zo strany Kaddáfího režimu,“ podotkol Rasmussen s tým, že aliancia bude rešpektovať všetky aspekty rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Práve tá vojenské operácie na ochranu civilistov v Líbyi umožnila.

Americký prezident Barack Obama označil vývoj medzinárodnej vojenskej misie v Líbyi za úspešný a ocenil tiež významný úspech líbyjských povstalcov. Rovnako obhajoval účasť Spojených štátov v medzinárodnej koalícii vynucujúcu si bezletovú zónu nad Líbyou.

Americký minister obrany Robert Gates, ktorý obvinil Kaddáfiho, že jeho ľudia označujú obete svojich represií za obete spojeneckého bombardovania, zdôraznil, že cieľom vojenskej operácie nie je zvrhnutie líbyjského vodcu. Nevylučoval ale, že sa líbyjský režim môže kedykoľvek zrútiť. Šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová podotkla, že Kaddáfího vzhľadom na vývoj situácie opúšťa čoraz viac diplomatov a vojakov. Do úvahy prichádza podľa nemenovaných zdrojov pomoc povstalcom vojenským materiálom.

Spojenci chcú Kaddáfimu uľahčiť vzdanie sa

V rámci osobitnej medzinárodnej konferencie v Londýne sa bude v utorok podľa Clintonovej rokovať o tom, ako Kaddáfímu uľahčiť, aby sa moci vzdal. Taliansko oznámilo, že pripravuje plán riešenia situácie, ktorý zahŕňa prímerie, vytvorenie humanitárneho koridoru do Líbye a exil pre Kaddáfího. Rím sa vraj pokúsi na súhlas s projektom získať Nemecko, kde väčšina občanov podporuje neúčasť svojej krajiny na vojenskom riešení krízy v africkej krajine. Podľa britského ministerstva zahraničia sa bude hovoriť o humanitárnej pomoci Líbyi a o ďalšej politickej budúcnosti krajiny. Turecko sa už zaviazalo, že bude ošetrovať zranených v občianskom konflikte.

Clintonová vylúčila možnosť podobného zásahu v Sýrii, ktorú tiež zachvátili nepokoje. Podľa nej na to zatiaľ situácia nedozrela – musela by pre to byť na medzinárodnom poli rovnaká ochota, aká bola v prípade Líbye, nad ktorou okrem iného Bezpečnostná rada OSN vyhlásila bezletovú zónu.

Znepokojenie nad ozbrojeným konfliktom v Líbyi vyjadril pri pravidelnej nedeľnej modlitbe Anjel Pána pápež Benedikt XVI. Zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo a zainteresované strany, aby sa snažili o dialóg, ktorý povedie k prímeriu.

125 debata chyba