Ak je obal reaktora poškodený, je to vážne, priznala spoločnosť TEPCO

Pracovníci poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima 1 v utorok opäť obnovili pokusy odčerpať rádioaktívnu vodu z reaktorových blokov jedna až tri. Odstránenie vody, čo je podmienkou obnovy chladiaceho systému, môže podľa expertov trvať ešte týždne či mesiace. Vodu našli aj v podzemných betónových tuneloch pod strojovňou reaktorov a podľa nedeľňajších meraní jej rádioaktivita stotisíckrát prekračuje normu.

29.03.2011 10:29
Fukušima, Japonsko Foto:
Pohľad na stúpajúci dym z reaktora číslo 3 poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima.
debata (10)

Japonský premiér Naoto Kan pred rozpočtovým výborom Snemovne poradcov, hornej komory parlamentu, označil situáciu v nukleárnom zariadení za nevypočítateľnú. Nervozitu vyvolalo najmä zistenie stôp vysoko toxického plutónia vo vzorkách pôdy. Sakae Muto, viceprezident elektrárenskej spoločnosti TEPCO, spresnil, že zistené hodnoty plutónia, ktoré experti označujú za jednu z najnebezpeč­nejších látok vyskytujúcich sa na Zemi, neohrozujú ľudské zdravie.

„Plutónium je látka, ktorá uniká pri vysokých teplotách, takže ak k úniku došlo, musí byť jadrové palivo poškodené. Ak poškodenie zasiahlo aj ochranný obal reaktora, je situácia veľmi vážna,“ povedal Muto.

Japonskí poslanci chcú rozšíriť evakuáciu obyvateľov

V parlamente čoraz viac silnejú hlavy, ktoré volajú po rozšírení ochrannej zóny a evakuácii ďalších desiatok tisíc ľudí. Zatiaľ svoje domovy muselo opustiť 70-tisíc ľudí, ktorí žijú v dvadsaťkilo­metrovom okruhu okolo poškodenej elektrárne. Poslanci navrhujú, aby sa povinná evakuácia vzťahovala na okruh 30 kilometrov, teda na ďalších 130-tisíc ľudí. Premiér Naoto Kan vyhlásil, že sa o rozšírení zóny poradí s odborníkmi.

Vo vládnych kruhoch sa vraj hovorí o zoštátnení firmy TEPCO, ktorá je prevádzkovateľom poškodenej elektrárne. Minister pre národnú stratégiu Koičiró Genba v utorok potvrdil, že je to jedna z možností. Dôvodom týchto úvah je možné vyplácanie vysokého odškodného obetiam katastrofy. Hovorca vlády však poprel, že by vládne inštitúcie o zoštátnení uvažovali.

Pri zisťovaní identity mŕtvych využívajú aj internet

Úrady medzitým pokračujú v identifikácií obetí ničivého zemetrasenia a následne prívalovej vlny cunami, ktorá okrem iného poškodila aj elektráreň Fukušima 1. Polícia pri zisťovaní identity využíva aj internet. Až v prípade 4-tisíc tiel, ktoré našli v prefektúrach Mijagi, Iwate a Fukušima, nie je jasné, o koho ide. Policajti preto na webe zverejňujú informácie o oblečení obetí, o ich výške a osobných veciach.

Zemetrasenie a cunami z 11. marca si zatiaľ vyžiadali viac ako 11-tisíc potvrdených obetí, ale ďalších vyše 17-tisíc ľudí je nezvestných. Zhruba 190-tisíc ľudí je v núdzových ubytovniach. Niektorí sa už vracajú aj do dvadsaťkilometrovej zóny okolo poškodenej elektrárne, aj keď ich pred týmto krokom úrady dôrazne varovali.

Takmer 200-tisíc Japoncov je nútených žiť v...
Takmer 200-tisíc Japoncov je nútených žiť v...
+8Takmer 200-tisíc Japoncov je nútených žiť v...
10 debata chyba