V mori pri Fukušime namerali rekordné množstvo rádioaktivity

V morskej vode pri poškodenej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima 1 namerali 3 355-násobok povolenej hodnoty pre výskyt rádioaktívneho izotopu jódu. Informovala o tom agentúra Kjódó. Hovorca japonskej vlády Jukio Edano povedal, že sa zatiaľ nedá povedať, kedy sa podarí situáciu v elektrárni, z ktorej po zemetrasení a cunami radiácia uniká, dostať pod kontrolu.

30.03.2011 07:25
Hidehiko Nišijama Foto:
Hidehiko Nišijama zo spoločnosti TEPCO.
debata (10)

Koncentrácia rádioaktívneho jódu v mori je veľmi vysoká, ale hovorca elektrárenskej spoločnosti Hidehiko Nišijama obavy z prípadných dopadov na ľudské zdravie tlmil. „Jód 131 má polčas rozpadu osem dní, a aj keď vezmeme do úvahy jeho koncentráciu v morskom prostredí, do doby, kým sa dostane k ľuďom, bude do značnej miery rozložený,“ vyhlásil Nišijama na tlačovej konferencii.

Podľa hovorcu vlády Edana sa nedá povedať, kedy bude situácia v elektrárenskom komplexe pod kontrolou. Poukázal pritom na doteraz najhoršiu jadrovú katastrofu v Černobyle v roku 1986. „Zvažujeme rôzne opatrenia, ale v tejto fáze nie sme v situácii, aby sme mohli povedať, že to budeme mať v určitom časovom horizonte pod kontrolou,“ povedal hovorca.

Havarijné tímy takmer nepretržite bojujú s únikom rádioaktívnej vody zo štyroch reaktorov elektrárne a chcú sprevádzkovať chladiace systémy reaktorov. Elektrinu z externých zdrojov už inžinieri do komplexu priviedli.

Japonské ministerstvo obchodu chce navrhnúť, aby prevádzkovatelia jadrových elektrární zariadenie povinne napojili na záložné zdroje energie pre prípady, keď zemetrasenie alebo cunami preruší bežné napájanie chladiacich systémov reaktorov a bazénov s vyhoreným palivom.

10 debata chyba