USA: Útek ministra zahraničia od Kaddáfího je dôležitý signál

Líbyjský minister zahraničných vecí Mússa Kússa utiekol do Británie. Z návštevy Tuniska, kde obhajoval vojenské operácie pod vedením Líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, nečakane nasadol na lietadlo smerujúce do Londýna a po pristátí vyhlásil, že sa už do Líbye nechce vrátiť.

31.03.2011 07:25 , aktualizované: 16:00
Líbya, Muammar Kaddáfí Foto:
Muammar Kaddáfí
debata (58)

Informuje o tom vo štvrtok s odvolaním sa na dôveryhodné diplomatické zdroje britská vysielacia spoločnosť BBC.

Pracovníci britského ministerstva zahraničia Mússu Kússu niekoľko hodín vypočúvali. „Pricestoval sem z vlastnej vôle. Povedal nám, že odstupuje zo svojej funkcie,“ cituje BBC nemenovaného pracovníka ministerstva. Útek šéfa líbyjskej diplomacie do Británie potvrdil neskôr aj hovorca britského ministerstva zahraničných vecí.

Líbyjská vláda nepriamo potvrdila Kússovu demisiu

Líbyjská vláda vo štvrtok nepriamo potvrdila, že Kússa utiekol z krajiny a opustil svoj post. Zo strany Kaddáfího režimu ide o prvé podobné priznanie. Krajina však údajne „nie je závislá od jednotlivcov“. „Toto je boj celého národa. Nezávisí od jednotlivcov, alebo oficiálnych predstaviteľov,“ uviedol hovorca Kaddáfího administratívy Mússa Ibrahim v reakcii na Kússov odchod. „Nepotvrdzujem nič… mlčanie je našou zbraňou,“ dodal.

Útek ministra zahraničia hodnotia Spojené štáty ako veľmi dôležitý signál. Agentúre AFP to v stredu povedal nemenovaný americký vysoký činiteľ. Podľa amerického zdroja udalosť ukazuje, že okolie  Muammara Kaddáfího už neverí v trvanie režimu. „Je to veľmi významný priebeh a naznačuje skutočnosť, že ľudia okolo Kaddáfího sa domnievajú, že koniec je blízko,“ vyhlásil zdroj.

Britské ministerstvo zahraničia v stredu večer potvrdilo, že Kúsa oznámil svoju demisiu a vo svojej vlastnej vôli prišiel do Londýna. Britské ministerstvo konštatovalo, že Kúsa ako jedna z kľúčových postáv Kaddáfího vlády a reprezentant režimu navonok už nebol ochotný túto úlohu plniť.

„Vyzývame osoby okolo Kaddáfího, aby ho opustili a stavili na lepšiu budúcnosť pre Líbyu, ktorá by umožnila politickú transformáciu a skutočnú reformu, ktoré povedú k splneniu túžob líbyjského ľudu,“ uviedlo britské ministerstvo zahraničia.

Agentúra Reuters s odvolaním na Kússovho priateľa a britského analytika Nomani Benotmana uviedla, že Kúsa nesúhlasil s vládnymi útoky proti civilistom.

NATO preberá plnú kontrolu nad spojeneckou operáciou

Severoatlantická aliancia (NATO) vo štvrtok preberie plnú kontrolu nad leteckými náletmi spojencov v Líbyi.

Informoval o tom jeden z jej diplomatov, ktorý si neželal byť menovaný. NATO chcelo plné velenie nad vynucovaním bezletovej zóny pôvodne prevziať už v stredu, aliancia však termín z doposiaľ neznámych príčin posunula o 24 hodín. Obranný spolok začne oficiálne kontrolovať nebo nad Líbyou o 8:00 SEČ.

Spojenecké operácie, ktoré majú mandát OSN a sú zamerané na dodržiavanie bezletovej zóny nad Líbyou, prebiehajú už takmer dva týždne. Spojenci bombardujú vojenské pozície Kaddáfího s cieľom zabrániť mu v útokoch na civilistov. Aliancia doteraz operácie vedené francúzskou, britskou a americkou armádou len podporovala.

58 debata chyba