Taliani a Francúzi budú hliadkovať pri Tunisku, viac utečencov nechcú

Francúzsko a Taliansko sa dohodli, že vyšlú spoločné hliadky k tuniským brehom, aby zabránili nelegálnej imigrácii. K dohode dospeli počas stretnutia ministrov vnútra oboch krajín Roberta Maroniho a Clauda Gueanta. Hliadky vytvoria v rámci Agentúry EÚ pre správu vnútorných hraníc (Frontex).

08.04.2011 17:09
Roberto Maroni, Claude Gueant Foto:
Taliansky minister vnútra Roberto Maroni (vľavo) po schôdzke s francúzskym kolegom Claudom Gueantom.
debata (12)

„Nie je poslaním Talianska, ani Francúzska, aby prijímali tuniských imigrantov,“ vyhlásil Gueant na záver rozhovorov. Obaja ministri tiež vyzvali k spoločnému úsiliu svojich krajín a Európskej únie na riešení problematiky utečencov.

Maroni tiež oznámil vytvorenie spoločnej pracovnej skupiny, ktorá bude navrhovať konkrétne kroky a posudzovať programy repatriácie na dobrovoľnom základe a doby platnosti dočasného povolenia pre pobyt.

Taliansko sa vo štvrtok rozhodlo vydávať dočasné „humanitárne“ povolenia pre pobyt tuniským imigrantom, ktorí nedávno priplávali na taliansky ostrov Lampedusa. Toto povolenie im má umožniť cestovať voľne vo všetkých krajinách schengenského priestoru. Dočasné povolenie bude platiť len pre imigrantov, ktorí už do Talianska prišli. Podľa dohody uzatvorenej s Tuniskom budú noví utečenci repatriovaní do Tuniska.

Talianski policajti prehľadávajú utečencov,... Foto: Reuters
Lampedusa, Taliansko, utečenci Talianski policajti prehľadávajú utečencov, ktorí prišli na jednej z mnohých lodiek za posledné mesiace.

Paríž však na to hneď ostro reagoval a vyhlásil, že bude žiadateľov o pobyt, ktorí nebudú spĺňať stanovené podmienky, vracať Taliansku. Pre pohyb vo vnútri schengenského priestoru nestačí mať povolenie na pobyt niektorého členského štátu, ale je potrebné mať preukaz totožnosti a isté finančné zdroje, povedal Gueant. „Ak nebudú tieto podmienky splnené, má Francúzsko právo vracať tieto osoby naspäť do Talianska,“ uviedol. V piatok po stretnutí s Maronim vyhlásil, že spolu našli „plnú zhodu“.

„Dohodli sme sa na interpretácii schengenskej zmluvy: je jasné, že povolenie na pobyt, ktoré budú Taliani vydávať, umožňujú voľný pohyb, ale ten je obmedzený podmienkami definovanými v zmluve, teda preukazom totožnosti a istým finančným obnosom,“ povedal Gueant.

Taliansko čelí od januára, od pádu tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího a povstania v Líbyi, nebývalej vlne imigrácie. Podľa Maroniho odvtedy do Taliansko došlo 25 800 imigrantov, predovšetkým Tunisanov, ale aj Afričanov z Líbye.

12 debata chyba