Pamätník havárie pri Smolensku bude mať nový text

Rusko a Poľsko uviedli v pondelok, že sa dohodnú na novom texte na pamätníku havárie prezidentského lietadla pri Smolensku z 10. apríla 2010.

11.04.2011 15:47
Komorowski, Medvedev Foto:
Poľský prezident Bronislaw Komorowski a ruský prezident Dmitrij Medvedev pošas spomienkovej ceremónie na obete havárie poľského špeciálu pre Smolensku.
debata

„Dohodli sme sa na vytvorení špeciálnej medzinárodnej skupiny, ktorá navrhne pamätník,“ povedal ruský prezident Dmitrij Medvedev po stretnutí s poľským kolegom Bronislawom Komorowským. Poľský prezident povedal podľa ruskej agentúry ITAR-TASS, že text na pamätníku bude v poľštine aj v ruštine a odsúhlasia ho obe strany.

Odstránenie tabule s textom v poľštine vyvolalo nezhody medzi oboma krajinami. Ruské úrady dali tabuľu odstrániť a tvrdili, že podľa ruských zákonov text na pamätníku nesmie byť v cudzom jazyku. Rusko nahnevalo, že text na pamätníku označil vyvraždenia 22 000 poľských dôstojníkov a členov poľskej inteligencie ruskou tajnou službou NKVD v Katynskom lese v roku 1940 za genocídu.

Nová verzia textu v ruštine aj v poľštine bude spomínať len na 96 obetí leteckej havárie, pri ktorej zahynul aj poľský prezident Lech Kaczynki, jeho manželka a 94 ďalších osôb v lietadle. Príbuzní obetí, ktorí počas víkendu navštívili oblasť havárie, zistili, že namiesto tabule, ktorú na mieste havárie umiestnili, je tabula s dvojjazyčným nápisom, no bez akejkoľvek spomienky na udalosti v Katyni.

debata chyba