Ruky preč od našej ústavy, varuje Orbán

Maďarský premiér ostro odmieta zahraničnú kritiku novej ústavy. "Považujeme za neprijateľné, aby z ktorejkoľvek inej krajiny - hoci aj z Nemecka - zasahovali do maďarského ústavodarného procesu," reagoval hovorca Viktora Orbána na vyhlásenie Berlína. V ňom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Werner Hoyer vyjadril znepokojenie Nemecka nad novým maďarským základným zákonom i spôsobom, akým bol v pondelok prijatý.

20.04.2011 07:19
Viktor Orbán Foto:
Viktor Orbán považuje za neprijateľné, aby z ktorejkoľvek inej krajiny zasahovali do maďarského ústavodarného procesu.
debata (50)

„Veľmi pozorne a nie bez obáv sledujeme vývoj v Maďarsku,“ uvádza Hoyer vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke jeho úradu a pripomína predchádzajúce sporné kroky Budapešti: „Mediálny zákon, ktorý nadobudol platnosť začiatkom roka, napriek uskutočneným zmenám svedčí o takom chápaní základných práv, ktoré sú ťažko zlučiteľné s hodnotami Európskej únie. Naše znepokojenie, vyvolané mediálnym zákonom, sa ústavou prijatou v pondelok a spôsobom jej vzniku iba posilnili,“ dodal muž číslo dva nemeckej diplomacie. Hoyer nespochybnil právo politickej väčšiny na prijímanie rozhodnutí. Orbánovmu Fideszu, ktorý prijal ústavu bez podpory jediného opozičného poslanca, však pripomína, že „správanie voči menšine odzrkadľuje zrelosť politickej kultúry a mieru hodnovernosti“ vládnej väčšiny.

Orbánov hovorca Péter Szijjártó postoj Berlína označil za „pokus o zasahovanie do vnútorných záležitostí, ktorý je v rozpore so spojeneckými vzťahmi medzi Nemeckom a Maďarskom a tiež s bežnými spôsobmi komunikácie medzi štátmi“. „Maďarsko muselo celé desaťročia znášať, že z iných metropol mu prikazovali, čo máme či môžeme spraviť, alebo, že čo má byť v maďarskej ústave. Tie časy sa skončili,“ cituje Orbánovho hovorcu agentúra MTI.

Budapešť čelí kritike aj v Bruseli. Novú ústavu tam na zasadaní ústavného výboru Európskeho parlamentu včera obhajoval jeden z jej tvorcov – europoslanec za Fidesz József Szájer, podľa ktorého ide o „moderný dokument hodný 21. storočia“. Szájer tiež pripomenul, že podľa Zmluvy Európskej únie patrí otázka ústavy výhradne do právomocí príslušného štátu. Šéf liberálnej frakcie, belgický expremiér Guy Verhofstadt, mu však oponoval tvrdením, že „je povinnosťou Európskej komisie, aby zakročila, ak je akýkoľvek rozpor medzi národným zákonodarstvom a hodnotami uvedenými v Zmluve EÚ“.

O preskúmanie maďarskej ústavy popri liberáloch žiadajú Európsku komisiu aj európski socialisti i zelení. „Ústava musí byť založená na širokej zhode ľudí, ale táto skôr pripomína politický program jednej strany,“ uviedol podľa stránky európskych socialistov predseda ich frakcie Martin Schulz. Ešte ostrejšie sa vyjadril spolupredseda európskych zelených Daniel Cohn-Bandit. „Táto ústava pripomína temné dni minulého storočia, hemží sa nacionalistickými symbolmi a obmedzeniami demokracie,“ cituje ho portál index.hu.

50 debata chyba