Maďarskí Rómovia evakuovali rodiny, boja sa tábora extrémistov

Rómovia zo severomaďarskej dediny Gyöngyöspata evakuovali 277 svojich žien a detí, pretože extrémistická polovojenská organizácia Vedere (Obrana) si údajne v blízkosti zriaďuje výcvikový tábor. Rómovia odišli v autobusoch na utajované miesto, krátko potom do obce podľa agentúry AP prišlo najmenej desať policajných dodávok.

22.04.2011 10:42 , aktualizované: 20:49
Gyöngyöspata, Rómovia, evakuácia Foto: ,
Rómske ženy opúšťajú aj s deťmi maďarskú dedinu Gyöngyöspata.
debata (49)

Podľa šéfa miestnej rómskej komunity Jánosa Farkasa sa obec zmenila „na bojové pole“. Milicionári vo vojenskom oblečení už niekoľko týždňov v dedine hliadkujú a miestni z nich majú strach, uviedol Farkas.

V polovici apríla pritom vláda oznámila, že hliadky extrémnej pravice vo východných oblastiach krajiny sa skončia. Jednotky organizujú podľa skorších správ médií kruhy blízke extrémistickej parlamentnej strane Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik). Radikáli akciu vysvetľujú len ako snahu upozorniť na problémy s verejným poriadkom, ktorý podľa nich kvôli Rómom zmizol.

Organizátora tábora zadržali

Polícia už zadržala organizátora výcvikového tábora pri osade v obci Gyöngyöspata. Zadržali aj sedem jeho spolupracovníkov.

Tábor obkľúčilo asi 400 policajtov a účastníkov výcviku oblečených v uniformách vyzvali, aby sa rozišli. Väčšina príkaz poslúchla, ostatných zatkli.

49 debata chyba