Atrakcia, biznis či dôkaz viery? Na Filipínach zas stekala po krížoch krv

Desiatky Filipíncov absolvovali sebabičovanie a niekoľko ďalších sa nechalo ukrižovať počas tradičných obradov, ktorými tamojší veriaci uctievajú Veľkú noc. Agentúra AP pripomína, že katolícka cirkev tieto rituály odmieta, ale Filipínci sa ich nehodlajú vzdať. Navyše aj vďaka nim sa v tomto čase na súostrovie vydávajú tisícky turistov.

22.04.2011 14:14
Filipíny, ukrižovanie Foto: ,
'Rímsky vojak' pribíja na kríž jedného z Filipínčanov, ktorý sa na Veľký piatok nechal ukrižovať.
debata (4)

Viac ako desiatka mužov sa nechala pribiť oceľovými klincami na kríže v San Pedro Cutud v provincii Pampanga severne od hlavného mesta Manila, ktorá je hlavným dejiskom týchto rituálov. Niekoľko minút ich nechali visieť na krížoch pod sálajúcim slnkom a pred zástupom zvedavých a fotoaparátmi vyzbrojených turistov. Rovnaký rituál podstúpila trojica robotníkov v dedine San Juan a štyri kríže s pribitými ľuďmi vztýčili tiež v meste Santa Lucia.

Na miestach, kde sa tento rituál uskutočňuje, uviedli do pohotovosti desiatky policajtov i lekárskych dobrovoľníkov. Tí dohliadali nie len na zdravotný stav ukrižovaných, ale aj na desaťtisíce divákov, medzi ktorými nechýbali ani západní diplomati.

Ukrižovanie má dotyčným osobám priniesť odpustenie za hriechy, uzdravenie im alebo ich blízkym alebo predstavuje len poďakovanie za nejakú božiu milosť. Našli sa však aj takí, ktorí dúfajú, že pribitím svojho tela na kríž zvýšia šance na výhru v populárnej filipínskej lotérii Jueteng. „Dúfam, že Pán vypočuje moje prosby, aby som vyhral v lotérii,“ povedal agentúre Reuters 55-ročný predajca jedla Alex Laranang tesne predtým, ako mu do dlaní zatĺkli 12 centimentrové klince.

Dav turistov a zvedavcov obkolesil kríž, na... Foto: SITA, AP
Filipíny, ukrižovanie Dav turistov a zvedavcov obkolesil kríž, na ktorý v dedine Cutud pribili Filipínca Victora Caparasa. Z rituálu ukrižovania sa v posledných rokoch stáva komerčná záležitosť.

Niektorí absolvovali ukrižovanie už po niekoľkýkrát. Napríklad 50-ročný maliar Ruben Enaje sa nechal na kríž pribiť už 25. krát, aby poďakoval bohu za to, že prežil pád z tretieho poschodia budovy. Teraz sa ale modlí aj za lepší život a viac práce. „Budem to robiť tak dlho, kým to budem môcť vydržať,“ vyhlásil. Neponecháva nič na náhodu a používa vlastné klince. Aby predišiel akejkoľvek infekcii, celý rok ich necháva lúhovať v alkohole. Nie všetci ale podľa neho podstupujú toto utrpenie kvôli viere. V niektorých dedinách si za to vraj nechávajú platiť. „Ale ľudia v Cutude sú úprimní. My to pre peniaze nerobíme,“ uisťoval.

Na Veľký piatok si kresťania po celom svete pripomínajú ukrižovanie Ježiša Krista. Ale iba na Filipínach sa nechávajú veriaci pribíjať na kríž. V posledných rokoch sa však toto predstavenie stáva skôr komerčnou záležitosťou, ktorá láka tisíce zvedavcov.

Približne štyri pätiny filipínskej populácie vyznávajú katolicizmus – ide o dedičstvo z obdobia španielskej koloniálnej nadvlády. Katolícka cirkev tento spôsob uplatňovania viery zmiešaný s ľudovými poverami odsudzuje ako nekresťanský.

Skupina mužov sa bičuje pred kaplnkou v... Foto: TASR, AP
Filipíny, bičovanie Skupina mužov sa bičuje pred kaplnkou v Mandaluyongu, východne od Manily. Tento krvavý rituál, ktorý sa na Filipínach tradične vykonáva počas veľkonočných sviatkov, symbolizuje pokánie.
Dav turistov a zvedavcov obkolesil kríž, na...
'Rímsky vojak' pribíja na kríž jedného z...
+10Scéna ukrižovania Ježiša Krista zinscenovaná...
4 debata chyba