Putin: Nikto nemá právo popraviť Kaddáfího

Tripolis požiadal oficiálne Rusko o zvolanie mimoriadneho rokovania Bezpečnostnej rady OSN. Stalo sa tak po tom, čo západní spojenci bombardovali rezidenciu plukovníka Muammara Kaddáfího. Podľa líbyjskej agentúry JANA desiatky ľudí utrpeli zranenie.

28.04.2011 08:16
Vladimir Putin Foto:
Ruský premiér Vladimir Putin
debata (58)

Sergej Prichoďko, poradca ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, však v stredu vyhlásil, že od hlavy štátu zatiaľ neprišiel pokyn iniciovať spomínané rokovanie v New Yorku. Na druhej strane premiér Vladimir Putin s reakciou neotáľal a počas návštevy Kodane nasadil tvrdý tón.

„Hovorili o bezletovej zóne. Kde je, keď každú noc bombardujú Kaddáfího paláce? Vravia: my ho nechceme zabiť. A prečo potom bombardujú rezidencie? Vari tak vyháňajú odtiaľ myši? Kaddáfí dávno zmizol kdesi v úkryte. Ale zato zomierajú civilisti,“ povedal Putin novinárom v Kodani. Podľa neho Kaddáfí vynašiel novú monarchiu. Ako kedysi Napoleon po tom, čo prišiel k moci a vyhlásil sa za cisára.

„Možno že to nie je celkom korektné porovnanie, ale všeobecne v ňom možno vidieť paralelu. Áno, je to monarchia vo svojej podstate zvrátená, prekrútená, ak chcete nenormálna, ale je. Vznikli v nej vnútorné problémy, ktoré vyústili do ozbrojeného konfliktu. Prečo je potrebné zasahovať vojensky zvonku do tohto sporu?“ položil si otázku premiér Putin s tým, že nik nemá právo popraviť Kaddáfího. „Budeme vari zasahovať všade do vnútorných konfliktov? Pozrite sa len na samotnú Afriku. Čo sa napríklad už roky odohráva v Somálsku. Čo tak urobiť tam poriadok? A v ďalších krajinách? Budeme vari všade bombardovať a odpaľovať rakety? Ľudia v týchto krajinách si problémy musia vyriešiť sami,“ cituje agentúra ITAR-TASS ruského premiéra Putina.

V najnovšom príklade rozdielneho postoja tandemu Medvedev – Putin vidia mnohí vopred rozdelené úlohy na „dobrého“ a „zlého“. Potvrdzuje to napokon aj najnovší prieskum verejnej mienky ruskej nezávislej agentúry Levada. Podľa neho až polovica Rusov považuje údajné rozpory medzi prezidentom a premiérom iba za výmysly médií a opozičných politikov. Potvrdzuje to aj výrok Leonida Gozmana, opozičného politika, ktorý novinám Vedomosti tvrdil: „Ľudia si zvykli, že ich klamú, a tak neveria správam o sporoch medzi nimi.“

58 debata chyba