NATO zaútočilo na Kaddáfího vilu. Neprežil jeho syn a traja vnuci

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí prežil letecký úder NATO. Jeho najmladší syn, 29-ročný Sajf Arab a tri Kaddáfího vnúčatá pri sobotňajšom údere na dom Kaddáfího rodiny v Tripolise prišli o život. V noci na nedeľu to v líbyjskej štátnej televízii oznámil hovorca líbyjskej vlády Músá Ibrahím. Plukovník Kaddáfí i jeho manželka, ktorí boli obaja v čase útoku v budove, vraj vyviazli bez zranení.

01.05.2011 08:21
útok NATO na Kaddáfího rezidenciu Foto:
Strecha a stropy jednoposchodového domu v luxusnej rezidenčnej štvrti v Tripolise boli prakticky úplne zničené.
debata (306)

Niektorí priatelia a príbuzní však boli ranení. NATO v nedeľu oznámilo, že jeho lietadlá v sobotu večer zaútočili na vládnu budovu v Tripolise. Správu o úmrtí Kaddáfího syna však aliancia zatiaľ nepotvrdila.

Podľa veliteľa operácií NATO v Líbyi generála Charlesa Boucharda bol vybraný cieľ súčasťou stratégie proti Kaddáfího veliacim strediskám. „Všetky ciele NATO sú svojou podstatou vojenské, nezameriavame sa na jednotlivcov,“ uviedol Bouchard vo vyhlásení. Zároveň dodal, že si je vedomý „nepotvrdených správ v médiách, podľa ktorých boli možno zabití niektorí členovia Kaddáfího rodiny“, a vyhlásil, že NATO ľutuje všetky straty na životoch, predovšetkým medzi civilistami.

Novinári: Ťažko niekto mohol vyviaznuť bez zranenia

Líbyjskí činitelia pustili novinárov do trosiek domu v luxusnej rezidenčnej štvrti Tripolisu. Budovu podľa Reuters zasiahli najmenej tri rakety. Strecha a stropy jednoposchodového domu boli prakticky úplne zničené a na miestach sa nachádzala hromada trosiek a skrúteného železa. Podľa reportéra televíznej stanice BBC je ťažké si predstaviť, že by ktokoľvek v dome mohol vyviaznuť bez zranenia.

Sajf Arab, ktorý je Kaddáfího šiestym synom, sa v posledných rokoch často zdržiaval v Ne­mecku, kde podľa hovorcu študoval na vysokej škole. Štúdium doteraz ešte neukončil. Sajf Arab je bratom známejšieho Sajfa Isláma, ktorý pred začiatkom povstania proti štyridsať rokov trvajúcej vláde ich otca bol považovaný za reformátora režimu. Ich matkou je Kaddáfího druhá manželka Safíja Farkašová.

Svedkovia v sobotu večer v Tripolise počuli dve mohutné explózie a nad mestom počuli lietať lietadlá NATO. Rakety pravdepodobne dopadli za hotel Rixos, kde obvykle bývajú novinári a neďaleko Kaddáfího sídla v štvrti Báb al-Azízíja.

Podľa novinárov, ktorých líbyjský režim pustil... Foto: SITA
útok NATO na Kaddáfího rezidenciu Podľa novinárov, ktorých líbyjský režim pustil do bombardovaného domu, nikto, kto v dome bol, nemohol ostať bez zranení. Líbyjský režim tvrdí, že Kaddáfí s manželkou zranení neboli.

Sajf Arab „sa rozprával so svojím otcom a matkou, neterami a synovcami a s ďalšími hosťami, keď ho napadli, a to aj bez toho, že by spáchal nejaký zločin,“ vyhlásil hovorca vlády Ibrahím.

Cieľom operácie vraj bolo zabiť Kaddáfího, čo medzinárodné právo nedovoľuje.
„Domnievame sa, že nie je každému jasné, že to, čo sa deje v Líbyi, nemá s ochranou civilistov nič spoločné,“ vyhlásil Ibrahím. Podľa spravodajského serveru BBC požiadal, aby svet útok podrobne preskúmal. „To, čo tu teraz panuje, je zákon džungle,“ povedal.

Povstalci v Benghází oslavujú

Baštou povstalcov Benghází na východe krajiny sa po oznámení rozliehala streľba. „Sú tak šťastní, že Kaddáfí pri leteckom údere stratil syna, že strieľajú na oslavu,“ vyhlásil hovorca vzbúreneckej rady, ktorá v meste sídli.

Medzinárodná koalícia na čele s Francúzskom a Veľkou Britániou odštartovala údery proti cieľom Kaddáfího režimu v polovici marca po tom, čo k nim dala súhlas Bezpečnostná rada OSN. Oficiálnym cieľom zásahu je ochrana civilistov. NATO prevzalo velenie koaličných síl 31. marca.

Kaddáfí v noci na sobotu povedal, že je pripravený rokovať o prímerí, ale za podmienky, že nálety NATO na ciele režimu sa skončia. Zároveň zdôraznil, že nemieni odstúpiť, vraj kvôli tomu, že nemá žiadnu oficiálnu funkciu. Líbyjská opozícia i NATO výzvu na vyjednávanie odmietli. Návrh líbyjského vodcu podľa nich nie je dôveryhodný.

Strecha a stropy jednoposchodového domu v...
Podľa novinárov, ktorých líbyjský režim pustil...
+6Kaddáfího rezidenciu Bab al-Azízja bombardovali...
306 debata chyba