Vandali napadli európske ambasády v Tripolise i budovu OSN

Neznámi vandali v Tripolise napadli ambasády niekoľkých európskych krajín, medzi nimi aj britskú a taliansku. Podľa BBC napadli aj budovu OSN. Britský minister zahraničných vecí William Hague pre incident vypovedal z krajiny líbyjského veľvyslanca. Väčšina západných krajín stiahla z ambasád diplomatický personál začiatkom marca, keď sa začali nálety medzinárodnej koalície na jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

01.05.2011 18:00 , aktualizované: 18:57
Kaddáfí, bombardovaná budova Foto:
Kaddáfího rezidenciu bombardovali jednotky NATO, počas náletu zahynul vraj Kaddáfího najmladší syn a traja vnuci. Útok vandalov na budovy veľvyslanectiev zrejme súvisel s nočným bombardovaním NATO.
debata (21)

Zástupcovia OSN oznámili, že sťahuje zahraničný personál medzinárodnej organizácie z líbyjskej metropoly. „Pre nepokoje v Tripolise sme sa rozhodli opustiť mesto,“ informovala zástupkyňa OSN Stephanie Bunkerová. V Tripolise zostávajú len líbyjskí zamestnanci OSN a organizácia sa podľa BBC budúci týždeň rozhodne, či sa jej evakuovaní pracovníci do Tripolisu vrátia.

Minister Hague napadnutie európskych ambasád odsúdil. „Kaddáfího režim je podľa viedenskej konvencie povinný chrániť diplomatické misie v Tripolise. Tým, že tak neurobil, režim znovu porušil svoje medzinárodné záväzky,“ vyhlásil minister. „Rozhodol som sa preto vypovedať líbyjského veľvyslanca,“ dodal Hague. Veľvyslanec má teraz na opustenie Veľkej Británie 24 hodín.

Napadnutie veľvyslanectva odsúdilo aj Taliansko, v jeho diplomatickej misii v Tripolise založili vandali podľa očitých svedkov požiar. „Útok na budovu našej ambasády nezmení rozhodnutie Talianska pokračovať v ochrane líbyjských civilistov spoločne s našimi partnermi z medzinárodnej koalície,“ uviedlo talianske ministerstvo zahraničných vecí v tlačovom vyhlásení.

Londýn a Rím sa podieľajú na náletoch medzinárodnej koalície na ciele Kaddáfího režimu. Taliansko patrí medzi šesť krajín, ktoré uznali povstalcov ovládajúcich východnú časť Líbye za legitímnu líbyjskú vládu. Taliansko s Francúzskom tieš sľúbilo, že pošlú povstalcom výcvikových špecialistov, aby pomohli rebelom v boji s Kaddáfího silami.

Strecha a stropy jednoposchodového domu v...
Podľa novinárov, ktorých líbyjský režim pustil...
+6Kaddáfího rezidenciu Bab al-Azízja bombardovali...
21 debata chyba