Taliansko žije v strachu, rozhnevaný Kaddáfí mu sľubuje pomstu

Taliansko posilnilo na celom svojom území bezpečnostné opatrenia. Reaguje tak na hrozby líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího voči Rímu. Oznámil to taliansky minister vnútra Roberto Maroni, podľa ktorého Kaddáfího vyhrážky by krajina nemala podceňovať.

01.05.2011 21:03
Muammar Kaddáfí Foto:
Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí vystúpil v živom vysielaní s 80 minútovým príhovorom.
debata (29)

„Po zabití syna Kaddáfího hnev ešte narastie, jeho vyhrážky treba brať vážne,“ vyhlásil Maroni. V sobotu večer pri leteckom údere NATO prišiel o život údajne najmladší syn líbyjského vodcu Sajf Arab a traja Kaddáfího vnuci.

Kaddáfí v jednom z televíznych prejavov Taliansko obvinil zo zrady. „Medzi nami a Talianskom panuje otvorená vojna. Čo sa stalo s dohodou o priateľstve, ktorú Taliansko s Líbyou podpísalo? Prečo sa teraz Taliansko so svojimi bojovými lietadlami podieľa na invázii v Líbyi?“ pýtal sa Kaddáfí.

Taliansky premiér Silvio Berlusconi tento týždeň oznámil, že sa talianske lietadlá budú podieľať na leteckých útokoch na vybrané vojenské ciele v Líbyi. Rozhodnutie kabinetu však ostro kritizuje koaličná strana, pravicová populistická Liga severu. Taliansko ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že taliansku ambasádu v Tripolise vyplienili neznámi vandali.

K sobotňajšiemu útoku na Kaddáfího rezidenciu, pri ktorom prišiel o život jeho syn a traja vnuci, veliteľ operácií NATO v Líbyi generál Charles Bouchard povedal, že nešlo o cielený útok na Kaddáfího a že NATO útočí výlučne na vojenské objekty. Velenie NATO v Bruseli oznámilo, že útok bol namierený na známe tripolské sídlo velenia a kontroly. Nikto z Kaddáfího rodiny vraj terčom nebol.

Americký senátor: Kaddáfí je legitímny cieľ

NATO obhajoval aj britský premiér David Cameron. „Výber cieľov NATO je v súlade s marcovou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN. Útokmi na Kaddáfího vojenskú mašinériu, čo sú tanky, delá a raketomety, ale aj veliace centrá, sa má predísť stratám na životoch civilistov. NATO sa zameriava na veliace a kontrolné centrá, nie na konkrétnych jednotlivcov,“ povedal Cameron pre televíziu BBC.

Americký senátor Lindsey Graham, ktorý pôsobí v brannom výbore Senátu, však v rozhovore pre stanicu Fox News vyhlásil, že Muammar Kaddáfí je legitímnym cieľom. „Kaddáfí je zdroj rozhodovania. A nie je legitímnym vodcom Líbye,“ vyhlásil senátor.

Ruský poslanec Konstantin Kosačov označil sobotňajší útok za dôkaz správnosti ruskej kritiky na adresu aliancie. NATO podľa Moskvy prekračuje mandát ochrany civilistov. „Je to zjavný dôkaz nekritického využitia sily. Ďalšie fakty dokazujú, že cieľom protilíbyjskej koalície je fyzická likvidácia Kaddáfího,“ povedal Kosačov.

Kaddáfí má podľa dostupných informácií osem detí, z nich siedmi sú synovia. Sajf bol predposledný z nich. Narodil sa roku 1982 a žil často v Nemecku, kde študoval. Posledným synom je o rok mladší Chámis, ktorý bol podľa niektorých zdrojov za súčasného konfliktu v Líbyi tiež zabitý. Iné zdroje zase o ňom hovoria, že stále žije.

Strecha a stropy jednoposchodového domu v...
Podľa novinárov, ktorých líbyjský režim pustil...
+6Kaddáfího rezidenciu Bab al-Azízja bombardovali...
29 debata chyba