Kráľ teroru bojoval proti USA i Sovietom a spolupracoval aj so CIA

USA na neho vydali medzinárodný zatykač už 4. novembra 1998, neskôr ho zaradili medzi desať najhľadanejších osôb na svete a za jeho dolapenie vypísali odmenu 50 miliónov dolárov. Usáma bin Ládin - strojca série teroristických akcií vrátane útokov na USA z 11. septembra 2001 a šéf medzinárodnej teroristickej siete al-Kájda. V pondelok americký prezident Barack Obama oznámil, že "kráľa teroru" bin Ládina v Pakistane zabili americké sily. Mal 54 rokov.

02.05.2011 09:12
Usáma Bin Ládin Foto:
Vodca teroristickej siete Al-Kájda.
debata (2)

Vysokého, fúzatého bin Ládina obviňovali z najhroznejších útokov po celom svete za posledných 12 rokov, rovnako dlho sa ho snažili dolapiť západné bezpečnostné zložky. Radikálnych islamistov, ktorí vyhlásili v 90. rokoch „svätú vojnu“ USA a Západu, viedol najprv v boji proti sovietskej okupácii Afganistanu, aby sa neskôr obrátil proti Západu.

Usáma sa narodil pravdepodobne v marci 1957 v Rijáde ako 17. z 55 detí v bohatej rodine stavebného magnáta Muhammada bin Ládina, ktorý pochádzal z Jemenu. Na univerzite v Džidde študoval ekonómiu a manažment a patril k usilovným študentom; neskôr začal podnikať.

Na univerzite sa prvýkrát stretol s učením radikálnych islamistov, čo vyústilo v jeho odchod do Afganistanu po sovietskej invázii v roku 1979. Tu organizoval dobrovoľníkov, zakladal výcvikové tábory a v boji proti sovietskej okupácii krajiny spolupracoval aj s americkou CIA.

Globalizácia teroru

Už v roku 1988 založil sieť Al-Kajda, ktorú doteraz viedol a ktorá začala poskytovať finančné prostriedky na zbrane a najmodernejšiu komunikačnú techniku. Pôvodne malá skupina sa začala rýchlo rozrastať údajne na popud jednej Usámovej myšlienky: keď sa globalizuje svet, musí sa globalizovať aj teroristické hnutie.

Vodcom siete nebol ale Usáma sám, riadil ju spolu s Egypťanom Ajmánom Zavahrím a ďalšími veliteľmi, ktorí operovali a zrejme stále operujú so svojimi skupinami po svete úplne nezávisle.

Po odchode sovietskych vojsk z Afganistanu v roku 1989 a vypuknutí prvej vojny v Perzskom zálive v roku 1991 sa Usáma radikálne obrátil proti USA a vyhlásil „svätú vojnu“ (džihád) Spojeným štátom, Západu a „sionisticko-križiackej aliancii“. Od roku 1991 mal zakázaný pobyt v Saudskej Arábii (bol zbavený saudskoarabského občianstva), do roku 1996 žil v Sudáne, potom sa vrátil do Afganistanu (pod ochranu vtedajšieho vládnuceho hnutia Taliban).

Jeho smrť už oznámili niekoľkokrát, skrýval sa pravdepodobne v horách na pakistansko-afganskej hranici. V decembri 2009 napríklad americký minister obrany Robert Gates pripustil, že USA nevedia, kde sa Usáma skrýva. Vlani zdroje z NATO oznámili, že bin Ládin žil v severozápadnom Pakistane, ten ale jeho prítomnosť na svojom území vylúčil.

Zabíjanie Američanov je vraj povinnosť 

Spolu so 150 radikálnymi duchovnými vytvoril vo februári 1998 Svetový islamský front džihádu proti Židom a križiakom a vyhlásil fatvu proti Američanom: „Zabíjanie Američanov a ich civilných a vojenských spojencov je náboženskou povinnosťou pre každého moslima, nech sú v akejkoľvek krajine, až do doby, než bude od týchto skupín oslobodená (jeruzalemská) mešita Al-Aksá a ako ich armády opustia moslimskú pôdu.“

Okrem útokov zo septembra 2001 bol Usáma spájaný aj s útokmi proti americkým základniam v Saudskej Arábii v novembri 1995 a júni 1996 (26 mŕtvych), s útokom v egyptskom Luxore v novembri 1997 (58 mŕtvych), bombovými útokmi na americké veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii v auguste 1998 (224 mŕtvych), atentátom na americký torpédoborec USS Cole v jemenskom Adene v októbri 2000 (17 mŕtvych), atentátom na indonézskom ostrove Bali v októbri 2002 (202 mŕtvych) alebo sa sériou atentátov v Madride v marci 2004 (191 mŕtvych).

Vydedený milionár

Podľa dostupných údajov sa majetok Usámu odhadoval na najmenej 270 miliónov dolárov a to aj napriek tomu, že ho v roku 1994 jeho miliardárska rodina vraj vydedila. Veľkú časť majetku získal Usáma údajne z obchodu s drogami.

Usáma bin Muhammad bin Avada bin Ládin, ktorý sa preslávil výrokmi ako „Riešením je džihád a svišťanie guliek“ alebo „Našim cieľom je každý americký muž. Vyzývame moslimov, aby využili svoj majetok na džihád a pre hnutie odhodlané zabíjať Židov a križiakov“, mal údajne štyri až päť manželiek a viac ako 20 detí. Prvýkrát sa oženil už v 17 rokoch so svojou sesternicou zo Sýrie, piatykrát sa vraj ženil koncom júla 2000 s jemenským dievčaťom v Afganistane.

Výroky Usámu bin Ládina

„Získavanie zbraní na obranu moslimov je náboženskou povinnosťou… Ak chce niekto získať tieto zbrane, som k dispozícii.“
December 1998 odpovedal bin Ládin na otázku reportéra magazínu Time, či sa mu podarilo získať chemické alebo jadrové zbrane

„Ameriku zasiahol Alah v jej najzraniteľnejšom bode, a boli zničené, vďaka Bohu, jej najslávnejšie budovy.“
7. októbra 2001 po útokoch z 11. septembra na Svetové obchodné centrum (WTC)

„Džihád bude pokračovať, aj keď ja už nebudem nablízku.“
September 2001 po útokoch na WTC, v rozhovore s pakistanským novinárom

„Tí, ktorí chcú vyriešiť naše problémy v OSN, sú pokrytci… Tí, ktorí o sebe vyhlasujú, že sú arabskí lídri a ktorých krajiny sú členmi OSN, sú neveriaci.“
November 2001, z videa, ktoré zverejnila televízna stanica al-Džazíra

„Vojna je medzi nami a Židmi. Akákoľvek krajina, ktorá vstúpi do rovnakého zákopu ako Židia, si len spraví hanbu.“
Máj 2002, z videa zverejneného viacerými svetovými médiami

„Okupácia Iraku je len článkom diablovej reťaze sionistov a križiakov.“
Január 2004, zo zvukovej nahrávky al-Džazíry

„Obama a jeho vláda zasiali nové semená nenávisti proti Amerike.“
Jún 2009, bin Ládin kritizuje Obamovu iniciatívu o zlepšenie vzťahov s moslimským svetom

Usáma Bin Ládin počas svadby svojho syna v...
Usáma bin Ládin na archívnej snímke z roku 1998...
+6Predpokladaná podoba Usámu Bin Ládina, ktorú...
2 debata chyba