Svet víta smrť teroristu, vojna sa má viesť v Pakistane, tvrdí Karzaj

Bývalí americkí prezidenti i najvyšší predstavitelia ostatných krajín považujú smrť vodcu teroristickej siete Al-Kajdá Usamu bin Ládina za veľký moment a úspech pre Spojené štáty.

02.05.2011 09:12 , aktualizované: 14:32
Usama bin Ládin, SITA/AP Foto:
Usáma bin Ládin
debata (8)

Smrť bin Ládina je „nesmierne dôležitým momentom nielen pre rodiny tých, ktorí zahynuli 11. septembra alebo pri iných útokoch Al-Kajdá, ale aj pre všetkých ľudí na celom svete, ktorí chcú vytvoriť pre naše deti spoločnú budúcnosť mieru, slobody a spolupráce“. V prvej reakcii na informácie o zabití bin Ládina to vyhlásil bývalý americký prezident Bill Clinton.

Bývalý prezident George W. Bush, ktorý bol v úrade v čase septembrových útokov a snažil sa chytiť bin Ládina, označil úspešnú operáciu za „momentálny úspech“. „Boj proti terorizmu pokračuje, ale Amerika vyslala jednoznačné posolstvo: nezáleží na tom, ako dlho to potrvá, ale spravodlivosť sa naplní,“ uviedol Bush vo svojom vyhlásení.

Newyorský starosta Michael Bloomberg dúfa, že smrť bin Ládina prinesie útechu všetkým, ktorí pri útokoch radikálov 11. septembra 2001 prišli o svojich blížnych. „Newyorčania čakali na túto správu takmer desať rokov. Dúfam, že to prinesie určité uzavretie a útechu všetkým, ktorí 11. septembra 2001 stratili svojich milovaných,“ povedal Bloomberg. Dodal, že bin Ládinova smrť nezmenší utrpenie, ktoré Američania prežili. Ide podľa neho ale o nesmierne dôležité víťazstvo Spojených štátov a vyjadrenie úcty miliónom mužov a žien v amerických ozbrojených silách.

Vojna proti terorizmu sa má viesť v Pakistane, tvrdí Kar­zaj

Fakt, že bol bin Ládin dolapený a zabitý v Pakistane, svedčí o tom, že vojnu proti terorizmu je potrebné viesť inde ako v Afganistane. V reakcii na bin Ládinovu smrť to povedal afganský prezident Hámid Karzaj.

Karzaj povedal pred zhromaždením provinčných vlád, že dolapenie bin Ládina dokazuje, že boj s terorizmom by sa mal sústrediť na Pakistan.

Dnešný deň označil za významný deň, v ktorom bin Ládin dostal spravodlivý trest. Karzaj tiež vyzval miestny Taliban, aby zložil zbrane a vzal si z bin Ládinoveho konca lekciu.

Smrť bin Ládina prinesie celému svetu veľkú úľavu, vyhlásil britský premiér David Cameron. „Usáma bin Ládin bol zodpovedný za najhoršie teroristické zverstvá, aké svet videl – za 11. septembra a za mnohé (ďalšie) útoky, ktoré stáli tisícky životov, mnoho z nich britských. To, že bol vypátraný a že už nebude môcť pokračovať vo svojom globálnym teroristickom ťažení, je veľký úspech, "uviedol premiér vo vyhlásení. "Správa, že Usáma bin Ládin je mŕtvy, prinesie ľuďom vo svete veľkú úľavu,“ dodal.

Podľa šéfa francúzskej diplomacie Alaina Juppého je zabitie bin Ládina „víťazstvom pre všetky demokracie bojujúce proti ohavnej teroristickej zberbe“. Podobne ako ďalší štátnici aj Juppé varuje, že teroristická sieť Al-Kajdá môže chystať odvetné útoky. „Budeme pozornejší ako kedykoľvek predtým,“ povedal.
Podľa jeho talianskeho rezortného partnera Franca Frattiniho je úspešná operácia proti bin Ládinovi „víťazstvom dobra nad zlom a spravodlivosti nad krutosťou“.

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle označil zabitie bin Ládina za „dobrú správu pre všetkých ľudí na svete, ktorí majú radi mier a zmýšľajú slobodne“. „Usama bin Ládin bol jeden z najbrutálnejších svetových teroristov. Má na svedomí životy tisícov nevinných ľudí. Je dobrou správou, že krvavá kariéra tohto teroristu sa skončila,“ povedal Westerwelle.

Vatikán: Bin Ládin se bude zodpovedať Bohu

Bin Ládin sa bude musieť zodpovedať Bohu za zabitie toľkých ľudí a za zneužívanie náboženstva na šírenie nenávisti, uviedol Vatikán.

Vatikánsky hovorca Federico Lombardi povedal, že aj keď sa kresťania zo smrti netešia, smrť im slúži ako pripomienka „zodpovednosti jedného každého pred Bohom a ľuďmi“.

„Usáma bin Ládin mal, ako každý vie, ťažkú ​​zodpovednosť za šírenie rozkolu a nenávisti medzi ľuďmi, za smrť nespočetných ľudí a za zneužívanie náboženstva s týmito cieľmi,“ povedal Lombardi.

Smrť bin Ládina je dobrou správou pre celý svet, no neznamená koniec boja proti terorizmu. V pondelok to vyhlásil János Martonyi, šéf diplomacie Maďarska, ktoré v súčasnosti predsedá Európskej únii. „Jeden z najväčších nepriateľov našej civilizácie už neexistuje. To je dobrá správa. Ale na túto novú situáciu sa musíme pripraviť,“ povedal Martonyi.

Jednou z najdôležitejších vecí podľa neho teraz bude, ako sa k zabitiu postavia arabské krajiny, ktoré sa v súčasnosti zmietajú v nepokojoch a revolúciách. „Uvidíme, či sa tieto krajiny teraz vyberú cestou radikalizmu, alebo cestou rozumu,“ povedal šéf maďarskej diplomacie.

Zabitie bin Ládina je zadosťučinením spravodlivosti, ale Al-Kajdá ďalej existuje a môže sa stať, že jeho nástupca môže byť ešte agresívnejší. Uviedol slovenský prezident Ivan Gašparovič v reakcii na správu, že vodca Al-Kajdá je mŕtvy.

„Skutočným víťazstvom bude, až keď sa podarí zlikvidovať sieť teroristickej organizácie Al-Kajdá vo svete. A to musí zostať cieľom nás všetkých,“ konštatoval Gašparovič.

Podľa austrálskej premiérky Julie Gilladrovej zabitie bin Ládina „Al-Kajdu poškodilo, no nezničilo“, a boj proti terorizmu bude teda musieť pokračovať.

Japonsko podľa ministra obrany Tošimiho Kitazawu posilní bezpečnostné opatrenia vo všetkých svojich vojenských zariadeniach, pretože sa tiež obáva odvetných teroristických útokov.

Aj izraelskí politici zablahoželali Spojeným štátom k operácii. Premiér Benjamin Netanjahu povedal, že sa Izrael pripája k americkým oslavám likvidácie najhľadanejšieho teroristu sveta. „Premiér blahoželá prezidentovi Barackovi Obamovi k tomuto víťazstvu spravodlivosti a hodnôt zdieľaných demokratickými krajinami, ktoré spoločne bojovali proti terorizmu,“ povedal Netanjahu vo vyhlásení.

Líder Hamásu odsúdil zabitie bin Ládina

Šéf vlády Hamásu v Pásme Gazy Ismaíl Haníja v pondelok odsúdil zabitie lídra Al-Kajdá Usamu bin Ládina americkými jednotkami v Pakistane. „Odsudzujeme zabitie ktoréhokoľvek svätého bojovníka, moslima či Araba, a prosíme boha, aby mu poskytol milosrdenstvo,“ povedal Haníja na stretnutí s novinármi v Gaze.

„Ak je tá správa pravdivá, tak to považujeme za pokračovanie americkej politiky založenej na utláčaní a krviprelievaní proti Arabom a moslimom.“ Haníja zdôraznil, že napriek rozdielnym interpretáciám, ktoré vládli medzi ním a bin Ládinom, jeho zabitie odsudzuje. O aké rozdiely išlo, nepovedal.

8 debata chyba