Ako zabili bin Ládina. V CIA to sledovali v priamom prenose

Na operácii, pri ktorej v noci na pondelok zabili najhľadanejšieho muža planéty Usamu bin Ládina, sa okrem špeciálneho amerického komanda zúčastnili aj členovia pakistanskej spravodajskej služby ISI. Informovala o tom televízia CNN.

02.05.2011 10:00
Usáma Bin Ládin Foto:
Usáma bin Ládin na archívnej snímke z roku 1998 počas tlačovej konferencie v Afganistane.
debata (4)

Dosluhujúci šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Leon Panetta operáciu, ktorá trvala necelých 40 minút, sledoval v priamom prenose. Vo chvíli, keď sa svet dozvedal, že je bin Ládin mŕtvy, sa vo virginskom sídle CIA už oslavovalo.

Bin Ládina zasiahli do hlavy. Američania ho identifikovali špeciálnou rozpoznávacou technikou, ktorá identitu vyhodnotí na základe tvarov a rysov tváre.

Pri operácii okrem bin Ládina zomrel aj jeden z jeho synov, dvaja ďalší muži a jedna žena. Podľa CNN bin Ládina chytili v sídle v Abbottábáde, asi 100 kilometrov severne od Islamabadu.

Bolo to v dvojposchodovom dome, ktorý stál asi 100 metrov od pakistanskej vojenskej akadémie. Komando tam vysadili štyri americké vrtuľníky. Podľa pakistanských zdrojov sa operácia uskutočnila o 01:15 miestneho času (nedeľa 22:15 SELČ), v USA sa kvôli časovému posunu hovorí o nedeli. Bin Ládinovi strážcovia začali strieľať zo strechy, pričom jeden z vrtuľníkov spadol. Abbottábádom otriasli dva výbuchy a rozpútala sa prestrelka.

V Abbottábáde sú posádky troch plukov pakistanskej armády. Žijú tam tisícky vojakov a je v ňom veľa armádnych budov.

Bin Ládin sa vraj bránil a zabili ho v prestrelke. Meno strelca zatiaľ nezverejnili. Bin Ládina zasiahli do hlavy a záber na ňu vysielala pakistanská televízia.

Nikto z amerického komanda nebol zranený ani neprišiel o život. Zrútený vrtuľník bol podľa CNN z bezpečnostných dôvodov zničený.

Podľa vysokopostaveného amerického vládneho zdroja USA pred operáciou nezdieľali tajné informácie so žiadnou inou krajinou. O príprave operácie vraj vopred vedela len malá skupina zasvätencov v americkej vláde. USA oficiálne neoznámili, k akej jednotke patrilo špeciálne komando, ale armádny zdroj CNN povedal, že operáciu vykonali príslušníci špeciálnej jednotky amerického námorníctva SEAL.

4 debata chyba