Bin Ládinovi susedia sú v šoku. Žil tam utiahnutý starý muž, tvrdia

Obyvatelia pakistanského Abbottabádu, kde americké komandá zlikvidovala vodcu teroristickej siete Al-Kajdá Usamu bin Ládina, sú v šoku. Mesto, ktoré je sídlom mnohých inštitúcií a zložiek pakistanskej armády, bydliskom mnohých vojakov a teda miestom, ktoré krajina považuje za bezpečné, zažilo bojovú vravu, na ktorú nie je zvyknuté.

02.05.2011 17:34
bin Ládin, skrýša, dom Foto:
Pohľad na okolie domu, v ktorom žil Usáma bin Ládin v Abbottabáde.
debata (13)

Nočné ticho prerušil hluk vrtuľníkov a potom ostrá streľba a explózia, čo nutne muselo miestnych občanov vytrhnúť zo spánku. Nikto pritom dlho nevedel, čo sa deje. Nikto netušil, že práve v ich meste býval dlho najhľadanejší terorista na svete.

„Vybehli sme na strechu a zazreli plamene pri tom dome. Tiež sme počuli výstrely,“ povedal pre agentúru Reuters Muhammad Idrís, ktorý býva len 400 metrov od bin Ládinovej rezidencie. „Krátko po výbuchu som videl, ako sa k miestu prirútili vojenské vozidlá,“ dodal.

Podľa ďalšieho miestneho obyvateľa Násira Chána komplex obkľúčili komandá a vznášali sa nad ním vrtuľníky. „Náhle začali zo zeme strieľať proti helikoptéram. Paľba bola intenzívna a potom som videl, ako sa jeden vrtuľník zrútil,“ povedal Chán, ktorý celú akciu sledoval tiež zo strechy svojho domu.

Podľa amerických zdrojov mala helikoptéra technický problém. Po páde na zem sa jej osadenstvo dostalo bez problémov von. Trosky stroja odviezlo päť kamiónov pakistanskej armády.

Komplex, v ktorom žil bin Ládin, má hodnotu milión dolárov

Bin Ládinov dom stojí štvrtý v rade asi desiatky budov. Je obklopený múrmi vysokými až 5,5 metrov s ostnatými drôtmi pod elektrickým prúdom. Za nimi rozdeľujú ďalšie nižšie múry pozemok na niekoľko častí. Na jeho streche sú umiestnené satelitné antény. Všade boli rozmiestnené bezpečnostné kamery. Pakistanské médiá odhadli hodnotu tohto komplexu na milión dolárov.

Prístup k nemu uzavrela pakistanská armáda, ktorá musela odháňať hlavne zvedavých novinárov a televízne štáby. Ešte niekoľko hodín po akcii sa vojaci vo vnútri snažili uhasiť požiar, ktorý počas vojenskej akcie vypukol.

Miestni obyvatelia nezakrývali svoje prekvapenie, keď zistili, proti komu bola celá operácia vedená. Podľa jedného z nich posledných desať rokov obýval komplex jeden starý muž.
„Nikdy sa veľmi neukazoval, zdržiavala sa dosť v ústraní,“ povedal jeden zo susedov Zahúr Ahmad. „Je dosť neuveriteľné, že tam žil bin Ládin. Nikdy sme tam nevideli nič zvláštne,“ dodal ďalší muž zo susedstva.

Keď obyvatelia zistili, kto s nimi žil, začali sa báť o svoje životy

O operácii podával cez twitter informácie istý počítačový konzultant Suhajb Athar, ktorý, keď sa dozvedel, o koho ide, napísal: „So susedstvom je koniec!“

„Prepadlo nás zúfalstvo. Začali sme sa báť o mesto, ktoré sa stalo centrom celosvetovej pozornosti. Počuli sme hučať sirény sanitiek, kričať ľudí a potom sme videli, ako horí. Všetci sme dostali strach,“ povedal Idžás Mahmúd.

„Ani v našich najbláznivejších myšlienkach by nás nenapadlo, že Usama bin Ládin tu bol,“ povedal iný človek zo susedstva. Tiež sa netajil istými pochybnoťami, či nejde o nejakú hru pakistanských a amerických úradov.

Podobne rozprával aj policajt, ktorý hliadkoval pri rezidencii. „Ani trochu tomu neverím, nikto tomu neverí. Povolali nás sem o tretej hodine ráno. Operácia sa skončila už dve hodiny predtým. Vôbec nevieme, čo sa tu stalo. Je to len komédia,“ povedal.

Abbottabád založil v polovici 19. storočia, teda v čase, keď indický subkontinent bol súčasťou britského impéria, britský dôstojník James Abbott ako základňu po tom, čo Briti dobyli ďalšie rozsiahle územie.

Pohľad na vozidlá zaparkované pred domom, v...
Pohľad na okolie domu, v ktorom žil Usáma bin...
+3Pakistanskí vojaci stoja pri dome, v ktorom žil...
13 debata chyba