Smrť bin Ládina? Iba rozprávka pre dospelých, smeje sa poradca Klausa

Zástupca vedúceho Kancelárie prezidenta ČR Petr Hájek spochybnil oficiálnu verziu úmrtia Usámu bin Ládina. Informoval o tom server parlamentnelisty.cz. Bin Ládinov život aj jeho úmrtie sú podľa Hájka len mediálnou fikciou.

04.05.2011 15:56
Peter Hájek Foto:
Petr Hájek.
debata (39)

Vicekancelár, ktorý je považovaný za jedného z najbližších spolupracovníkov prezidenta Václava Klausa, dlhodobo zastáva názor, že teroristické útoky v USA z 11. septembra 2001 mohli zorganizovať tajné služby USA.

„Bin Ládin je mediálna fikcia. Tak ako sa zrodil, tak aj zomrel, za podivných, takmer mystických okolností. Je to moderná rozprávka pre dospelých – dobro a zlo. Ak chceme, uverme,“ povedal. „Ako sa hovorí: Je to pravda, bolo to v televízii,“ do­dal.

Usámu bin Ládina zlikvidovali americké špeciálne sily v pakistanskom meste Abbottábád. Úspech prísne utajovanej operácie oznámil prezident USA Barack Obama, ktorý ju 29. apríla povolil. Washington zabil muža označovaného za organizátora útokov proti Spojeným štátom 11. septembra 2001 po skoro desiatich rokoch.

Hájek oficiálny názor americkej vlády nezdieľa. „Jedenásteho septembra v New York City sa to tak, ako nám bolo predvedené, zdôvodnené a zafixované, nikdy nestalo,“ napísal už predtým vo svojej knihe. Obraz prezentovaný vládou USA je podľa neho samá mediálna manipulácia.

Zástupca prezidentovho kancelára spochybnil oficiálnu verziu udalostí z 11. septembra 2001 vo svojej knihe Smrť v stredu, ktorá vyšla v roku 2009. „Osobne sa prikláňam k názoru, že Usáma (v podobe, v akej ho celý svet pozná z jeho komických televíznych prejavov), nikdy neexistoval,“ napísal v publikácii. „Existuje dosť reálna možnosť, že 11. september naozaj zorganizovali tajné služby USA,“ uvádza Hájek na inom mieste knihy.

Hájek na seba upozornil niektorými kontroverznými výrokmi už niekoľkokrát. Médiá písali okrem iného o tom, že odmietol darvinizmus s tým, že „on z opice nepochádza“. Vo svojej knihe označuje exprezidenta Václava Havla za „radikálneho neomarxistu“ a zaprisahaného ľavičiara. Revolučné udalosti zo 17. novembra 1989 zase zhodnotil ako „vcelku bezvýznamný incident“.

Klaus ho za slová pokarhal

Prezident Václav Klaus sa neskôr od týchto výrokov dištancoval. „Vyjadrenie považujem za nešťastné,“ uviedol prezident. Klaus sa tak veľmi nezvyčajne vymedzil proti mužovi, ku ktorému má názorovo veľmi blízko.

„Jeho vyjadrenia považujem za nešťastné. Potenciálne dôsledky – vrátane možných férových aj neférových interpretácií tohto vyjadrenia – neboli zrejme autorom domyslené a podcenenie bolo spôsobené asi aj tým, že bolo podané pre internetový serveru menšieho významu,“ uviedol prezident na svojom webe.

39 debata chyba