Carter: Svet musí podporiť Palestínčanov

Sme svedkami rozhodujúceho momentu, komentoval exprezident USA Jimmy Carter palestínsko-palestínsku dohodu o prímerí, ktorú v stredu v egyptskej Káhire podpísali hnutia Fatah a Hamas. Dokument umožní obom stranám, ktoré proti sebe bojovali posledné štyri roky, ísť o rok spoločne k prezidentským a parlamentným voľbám.

05.05.2011 08:30
Chálid Míšal, Mahmud Abbás, Palestína, dohoda Foto:
Vodca Hamasu Chálid Míšal (vpravo) hovorí s lídrom palestínskej samosprávy Mahmudom Abbásom.
debata

„Ak USA a medzinárodné spoločenstvo podporia toto úsilie, pomôžu palestínskej demokracii, ako aj vytvoreniu základne potrebnej na vznik jednotného Palestínskeho štátu na západnom brehu rieky Jordán a v pásme Gazy. Štátu, ktorý uzatvorí pevný mier s Izraelom,“ napísal Carter v denníku The Washington Post. Zároveň upozornil, že ak by sa svet tváril, že sa ho to netýka, alebo by dokonca torpédoval spomínané úsilie, zhorší to situáciu na palestínskych územiach a bude to znamenať novú vlnu protiizraelského násilia.

Nepriamo tak adresoval zdvihnutý prst Tel Avivu, ktorý palestínsko-palestínsku dohodu prijal s nevôľou a považuje ju za „nič neznamenajúci prach“. Tel Aviv zároveň vyzval na jej zrušenie. Izraelčanov znepokojilo zblíženie Ramalláhu s Gazou, pretože Hamas stále považuje za teroristickú organizáciu.

Väčšina analytikov však vidí v podpise dokumentu potvrdenie neprípustnosti ignorovať existenciu Hamasu, ktorý v prvých demokratických voľbách získal väčšinu hlasov. Pre svoje radikálne krídlo sa hnutie ocitlo na zozname teroristických organizácií.

„Skončili sa štyri čierne roky, ktoré škodili palestínskym národným záujmom. Navždy obraciame čiernu stránku za naším rozdelením,“ vyhlásil v stredu v Káhire Mahmud Abbás, líder palestínskej samosprávy. Zároveň odkázal Izraelu, aby si „vybral medzi budovaním židovských osád na západnom brehu a mierom s Palestínčanmi“. Rovnako ako exilový vodca Hamasu Chálid Míšal potvrdil, že hlavným cieľom oboch politických zoskupení je teraz „dosiahnutie národného cieľa“, ktorým je suverénny štát na palestínskych územiach s Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom.

Výzvu na podporu dokumentu, ktorý znamená pre väčšinu sveta prelomovú etapu v živote Palestínčanov, odôvodnil Jimmy Carter, jeden zo sprostredkovateľov rokovaní, viacerými okolnosťami. Prvou je, že dohoda „si ctí práva Palestínčanov a demokraciu“. Druhou je, že „v prípade, že ju podporí medzinárodné spoločenstvo, môže sa stať základom konečnej mierovej dohody medzi dvoma štátmi“. Abbás bude totiž odteraz môcť rokovať v mene všetkých Palestínčanov. Napokon samotní Míšal potvrdil v rozhovore s Carterom, že Hamas súhlasí s modelom „dvoch štátov“, ak tak rozhodnú Palestínčania v referende. „Izrael uzná nezávislý palestínsky štát a, naopak, Palestína Izrael. Inak povedané, dohoda bude obsahovať uznanie Izraela Hamasom,“ načrtol svoju vidinu vývoja uznávaný sprostredkovateľ Jimmy Carter.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba