Ouattara je oficiálnym prezidentom Pobrežia Slonoviny, zložil prísahu

Medzinárodne uznávaný prezident Pobrežia Slonoviny Alassane Ouattara zložil slávnostnú prísahu a po niekoľko mesiacov trvajúcej kríze sa tak stal oficiálnou hlavou štátu. Inaugurácia sa uskutočnila v priestoroch prezidentského paláca v Abidjane, ktorý až do apríla okupoval Ouattarov predchodca Laurent Gbagbo.

06.05.2011 23:19
Pobrežie Slonoviny, Alassane Ouattara Foto:
Prezident Pobrežia Slonoviny Alassane Ouattara.
debata

Okrem členov nového vládneho kabinetu, predstaviteľov armády a diplomatov sa na nej zúčastnil aj predseda ústavného súdu Paul Yao N'Dré, ktorý po novembrovom druhom kole prezidentských volieb označil za víťaza Gbagba, hoci výsledky svedčili o opaku. Súd zmenil svoj názor až vo štvrtok, keď Yao N'Dré potvrdil víťazstvo Ouattaru.

Politická kríza na Pobreží Slonoviny sa stupňovala až do 11. apríla, keď vojaci slúžiaci Ouattarovi zatkli Gbagba priamo v jeho rezidencii. Nový prezident však musel až doteraz sídliť v jednom z luxusných hotelov v Abidjane, keďže prezidentský palác počas nepokojov vyrabovali a poškodili. Šesťdesiatdeväťroč­ný Ouattara ešte minulý týždeň vyhlasoval, že prezidentskú prísahu plánuje zložiť 21. mája v hlavnom meste Yamoussoukro.

debata chyba