Bin Ládin bol vraj posadnutý sám sebou, zverejnili jeho domáce videá

Nahrávky, ktoré americké špeciálne komando získalo pri zásahu proti Usámovi bin Ládinovi, ukazujú teroristu napríklad pri sledovaní televízneho spravodajstva o ňom samom. Domáce videá, ktoré obsahujú aj propagandistické nahrávky, zverejnilo americké ministerstvo obrany.

07.05.2011 21:20
debata (15)

Z pätica filmov, ktoré ponúkajú pohľad za múry bin Ládinovej rezidencie v pakistanskom Abbottabáde, podľa agentúry AP bývalý najhľadanejší terorista sveta vychádza ako niekto, kto bol posadnutý sám sebou a spôsobom, akým je vnímaný na verejnosti.

Americkou vládou vybrané ukážky dávajú podľa AP možnosť ukázať bývalého vodcu al-Kájdy jeho priaznivcom v nie príliš lichotivom svetle. Na jednom z videí, ktoré si médiá všímajú najviac, sedí bin Ládin na zemi v sporo zariadenej miestnosti a s diaľkovým ovládačom v ruke sleduje malú televíziu umiestnenú na drevenom stole. Na záberoch je neupravený, na hlave má vlnenú čiapku a okolo ramien šedú prikrývku, čo podľa BBC znova vzbudzuje otázky o jeho zdravotnom stave.

Nahrávka dokazuje, že bin Ládin mohol jednoducho a prakticky v priamom prenose sledovať aktuálne dianie vo svete, o čom predtým niektorí západní spravodajcovia pochybovali, pretože boli presvedčení, že sa terorista skrýva v ťažko dostupných pakistanských horách. Video tiež ukazuje, že šéf Al-Kájdy mal k dispozícii počítač. Ten však vraj nebol pripojený k internetu.

Na ďalšej ukážke terorista, tentoraz upravený a do šiat odetý, nacvičuje príhovor pred natáčaním propagandistického videa. Nie je však počuť, čo hovorí, pretože sa Pentagon rozhodol nahrávky zverejniť bez zvukového záznamu.

V objekte, v ktorom Američania bin Ládina na začiatku týždňa zastrelili, špeciálne komando námorníctva USA zabavilo počítače, disky DVD a písomné dokumenty. Medzi zabavenými materiálmi boli aj teraz zverejnené nahrávky.

Jeden z amerických činiteľov povedal, že ide o najväčšie množstvo dokumentov, ktoré sa kedy podarilo zabaviť u vysoko postaveného člena teroristickej organizácie.

15 debata chyba