NATO zasiahlo Kaddáfího komplex v Tripolise

Pri leteckom útoku NATO v Tripolise bol zasiahnutý rozsiahly komplex líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

12.05.2011 14:25 , aktualizované: 17:17
Kaddáfí, bombardovaná budova Foto:
Kaddáfího rezidenciu Bab al-Azízja bombardovali jednotky NATO v apríli, počas náletu zahynul Kaddáfího najmladší syn a traja vnuci.
debata (15)

Útok si podľa líbyjských vládnych zdrojov citovaných agentúrou AFP vyžiadal šesť mŕtvych a desať zranených.

Pri prehliadke zorganizovanej pre novinárov pred­stavitelia uviedli, že všetky obete boli civilisti. Informáciu však nebolo možné potvrdiť z nezávislých zdrojov, no reportér AFP videl lietadlá NATO a počul štyri výbuchy.

Aliancia podľa agentúry AP oznámila, že úder zasiahol „rozsiahly veliaci a kontrolný komplex bunkrov v centre Tripolisu, ktorý bol používaný ku koordinácii útokov proti civilistom“.

Podľa líbyjského činiteľa bolo zabitých šesť ľudí na dvoch rôznych miestach. Nemenované vládne zdroje agentúre Reuters povedali, že zomreli traja ľudia a 25 osôb utrpelo zranenia. Hovorca líbyjskej vlády Músa Ibráhím povedal, že pri nálete bol zasiahnutý cieľ neďaleko miesta, kde sa každý večer zhromažďujú Kaddáfího stúpenci.

Reportéri potom v miestach náletu videli budovu poškodenú dopadom rakety a stopy svedčiace o tom, že komplex zasiahli najmenej tri rakety.

K útokom došlo len pár hodín potom, ako sa Kaddáfí objavil v televízii na stretnutí kmeňových lídrov. Kaddáfí sa naposledy objavil na obrazovke 30. apríla potom, čo pri nálete aliancie na  rezidenciu Bab al-Azízja zahynul jeho najmladší syn Sajf al-Arab a tri vnúčatá. Po útoku sa vyskytli dohady, že útok neprežil samotný líbyjský vodca.

Spojenecké sily pod velením NATO pokračujú tento týždeň v bombardovaní vojenských cieľov, najmä v okolí Tripolisu a západného mesta Misráta. Povstalcom sa podarilo v stredu strategické víťazstvo, keď obsadili letisko v Misráte, ktoré bolo stále v rukách Kaddáfího síl. Ide o výrazný úspech, keďže Misráta bola takmer odrezaná od sveta a hrozila tam humanitárna katastrofa. Rebeli sa teraz presúvajú smerom k mestu Zlítan, od ktorého sú už len asi 10 kilometrov. Je to posledné väčšie mesto na ceste medzi Misrátou a Tripolisom.

15 debata chyba