Izrael: Európska podpora Palestínčanov je prejavom antisemitizmu

Podpora viacerých štátov Európskej únie voči palestínskemu plánu na plné členstvo v Organizácii Spojených národov (OSN) je prejavom pretrvávajúceho antisemitizmu na starom kontinente. Myslí si to izraelský minister financií Juval Steinic, ktorý to povedal v rozhovore pre spravodajský portál EUobserver počas návštevy Bruselu.

25.05.2011 15:23
debata (6)

Člen vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zavítal do metropoly EÚ pri príležitosti 63. výročia vzniku štátu Izrael.

„Je veľmi ľahké zvaliť všetku vinu sveta na židovský štát. Ako sa raz vyjadril o Izraeli bývalý nemecký minister zahraničných vecí Joschka Fischer: ‚Nemôžem ignorovať fakt, že tu existuje dvetisícročná európska tradícia zvaľovať vinu na židov‘,“ vyhlásil Steinic pre EUobserver. „Takže možno nejaká zamaskovaná animozita smerom k izraelskému štátu vychádza z tejto tradície,“ vysvetlil.

Podľa neoficiálnych zdrojov, ktoré sa odvolávajú na diplomatov, podporuje začlenenie Palestíny do OSN asi desať európskych krajín. Patrí medzi ne údajne napríklad Grécko, Írsko, Španielsko, Švédsko a Nórsko. Táto iniciatíva vznikla po dlhšom období zmrazených izraelsko-palestínskych mierových rozhovorov a tiež po tom, ako konkurenčné hnutia Fatah a Hamás dosiahli dohodu o spolupráci.

6 debata chyba