Európu ohrozuje smrteľná črevná baktéria, potvrdili politici v Bruseli

Je len otázkou času, kedy sa nebezpečná črevná nákaza, ktorá v posledných dňoch zasiahla Nemecko, rozšíri do ďalších krajín Európskej únie. V celej EÚ preto môže byť čoskoro vyhlásený takzvaný stupeň pohotovosti jedna, pri ktorom členské štáty zavedú opatrenia na ochranu obyvateľov.

26.05.2011 12:42 , aktualizované: 18:47
brucho - žalúdok - bolesť - kŕč - slepé črevo Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Pre nemecký denník Neue Osnabrücker Zeitung to povedal šéf výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín Jo Leinen.

„Európska komisia s aj my v parlamente po­važujeme vývoj v Nemecku za veľmi vážny. Je len otázkou času, než nebezpečný pôvodca EHEC preskočí aj do ďalších krajín EÚ,“ vyhlásil nemecký europoslanec. Do sledovania nákazy sa podľa neho už zapojilo aj európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb v Štokholme.

**Zdroj nákazy pochádza zo Španielska **

Zdrojom nákazy sú šalátové uhorky zo Španielska. Oznámil to podľa agentúry DPA hamburský hygienický inštitút. EHEC bol jednoznačne zistený u troch uhoriek zo Španielska, oznámila ministerka zdravotníctva spolkovej krajiny Hamburg Cornelia Prüferová-Storcksová. Výsledky analýz, ktoré zatiaľ boli vykonané len v Hamburgu, ešte majú potvrdiť ďalšie merania. „Nemožno vylúčiť, že by zdrojmi nákazy mohli byť aj ďalšie potraviny,“ povedala Prüferová-Storcksová.

Španielske ministerstvo zdravotníctva sa k nálezu zatiaľ nechce vyjadriť a informácie z Nemecka preskúma, uviedol hovorca ministerstva. Nemecké obchody začali okamžite sťahovať uhorky zo Španielska zo svojich regálov.

Pôvodca infekcie EHEC bol v Dánsku zistený u jedného pacienta, ktorý je však mimo ohrozenia života, oznámil Lars Östergaard z infekčného oddelenia univerzitnej nemocnice v dánskom Aarhuse.

Dánske úrady oznámili, že podozrenie na ochorenie majú aj u ďalších šiestich pacientov. Všetci pacienti sa nachádzajú v nemocniciach jutského regiónu, ktorý susedí so severným Nemeckom.

Nákaza životu nebezpečnou črevnou baktériou zvanou Enterohemoragická Escherichia Coli (EHEC) vypukla asi v polovici mája na severe Nemecka a od toho času sa rozšírila na celé územie Spolkovej republiky. V súčasnosti jej výskyt hlásia v 15 zo 16 spolkových krajín, vrátane Saska a Bavorska ležiacich pri hraniciach s Českom.

V celom Nemecku bolo v stredu evidovaných viac ako 600 potvrdených prípadov nákazy EHEC alebo podozrenie na ňu. Až 140 z nich je veľmi vážnych. Dve ženy na infikovanie touto baktériou, ktorá vyvoláva ťažké a krvácavé hnačky a môže spôsobiť zlyhanie obličiek, už preukázateľne zomreli, pri ďalších dvoch je ich smrť v súvislosti s EHEC preverovaná.

Baktéria je odolná proti mnohým liekom

Podľa expertov z univerzity v Münsteri ide o vzácny a doplnený variant baktérie, ktorá je odolná proti mnohým liekom. „Musíme teraz overiť, či existujú ďalšie zmeny, ktoré ju robia takou nebezpečnou a ktoré sú príčinou tak vysokej jedovatosti,“ uviedol mikrobiológ Helge Karch.

Prvou stopou po zdroji nákazy bolo zistenie berlínskeho Inštitútu Roberta Kocha, že chorí konzumovali vo zvýšenej miere surové paradajky, šalátové uhorky a listový šalát. V stredu preto tento špecializovaný ústav vydal varovanie pred požívaním týchto druhov zeleniny v surovom stave pochádzajúcich zo severu Nemecka.

Prezident nemeckej lekárskej komory Jörg-Dietrich Hoppe sa napriek poslednému vývoju domnieva, že šírenie tejto choroby je zvládnuteľné. „Ak budú občania dodržiavať hygienické odporúčania, môže byť rýchle šírenie baktérie EHEC zastavené,“ povedal Hoppe. Zdravotníci už niekoľko dní apelujú na Nemcov, aby si dôkladne umyli ruky a umývali potraviny pred konzumáciou alebo prípravou.

15 debata chyba