Nemci škrtajú z menu zeleninu, Španieli hľadajú pôvodcu nákazy

Nemeckí experti pokračujú v horúčkovitom pátraní po pôvodcoch smrtiacej črevnej infekcie, ktorá už v krajine zabila troch ľudí. Zdrojom nebezpečnej črevnej nákazy sú podľa všetkého šalátové uhorky zo Španielska, v ktorých už vírus našli. Pátranie po pôvode infekcie vyhlásilo aj španielske ministerstvo zdravotníctva.

27.05.2011 07:47
debata (3)

V Nemecku už ochorelo sedemsto ľudí, najmä na severe krajiny. V Španielsku sú v podozrení dve farmy v provinciách Malaga a Almeria, z ktorých môžu kontaminované uhorky pochádzať.

Majiteľ jednej z nich sa však proti podozreniu energicky ohradil. „Zrejme potrebujú nájsť obetného baránka,“ povedal šéf poľnohospodárskej farmy v Malage. Nevylúčil, že uhorka bola kontaminovaná pri nesprávnej manipulácii v Nemecku.

Gerd Sonnleitner, šéf nemeckého Zväzu poľnohospodárov, je za sprísnenie pravidiel pre dovoz zeleniny. „Žiadame, aby sa zaviedli jednotné pravidlá pre celú Európsku úniu,“ uviedol pre denník Rheinische Post. Pravidlá, ktoré sú v samotnom Nemecku veľmi prísne, by podľa neho mali platiť aj pre dovoz z tretích krajín.

Podľa informácií Európskej komisie experti skúmajú ďalší možný zdroj nákazy, tento raz uhorky z Holandska. Črevná infekcia sa už rozšírila do Švédska, ktoré hlási desiatich chorých, do Dánska, kde zaznamenali štyri prípady, do Veľkej Británie, kde sa nakazili traja ľudia a do Holandska, odkiaľ hlásia zatiaľ jedného pacienta.

Mnohé nemecké reštaurácie, jedálne, nemocnice či školy vyradili z jedálnička čerstvú zeleninu. Dovozcov španielskych uhoriek bojkotujú.

Nemeckí vedci zistili, že ide o bakteriálny kmeň typu HUSEC 41, ale zmutovaný, na ktorý nezaberajú antibiotiká ani penicilín. Chorí konzumovali vo zvýšenej miere čerstvé rajčiny, šalátové uhorky a listový šalát.

3 debata chyba