Srbsko robí to, čo musí, hovorí Miloševičov brat

Zatknutie Ratka Mladiča je podľa brata bývalého srbského prezidenta daňou za snahu o vstup do EÚ. "Je to obchod, kde cenu určuje predajca," povedal pre Pravdu Borislav Miloševič (74), ktorý v minulosti pôsobil ako veľvyslanec v Rusku. Po páde režimu svojho mladšieho brata Slobodana zostal žiť v Moskve, kde pracuje ako konzultant viacerých firiem.

28.05.2011 10:02
Borislav Miloševič Foto:
Borislav Miloševič, bývalý juhoslovanský veľvyslanec v Moskve,
debata (3)

Je zatknutie Ratka Mladiča dobré pre Srbsko?
Srbská vláda tvrdí, že áno. Lebo spolupráca s haagskym tribunálom je podmienkou vstupu do EÚ. Belehrad robí to, čo musí. Pre väčšinu Srbov však Ratko Mladič zostáva hrdinom, ktorý bránil vlastný národ a jeho vydanie do Haagu preto považujú za potupu a nespravodlivosť.

Je to podľa vás privysoká cena za lístok do Bruselu?
Je to obchod, kde cenu určuje predajca. Kupujúci ju berie alebo nechá tak. V tomto prípade dajú odpoveď až dejiny, ktoré objektívnejšie stanovia cenu ľuďom i epochám. Uvidíme. V každom prípade to dáva šancu, že v Európskej únii bude mať Srbsko väčšiu možnosť brániť Kosovo, neodňateľnú časť svojho územia. Nie som síce napevno presvedčený, že to skutočne tak bude, ale nádej zomiera posledná.

Prekvapilo vás, že Mladiča dolapili?
Mnohí boli presvedčení, že ako dôstojník sa živý nevzdá. To, že nekládol odpor, je prekvapením. Ale je to aj logické. Život na úteku nie je jednoduchý. Tých dlhých šestnásť rokov skrývania by poznačilo aj mladšieho človeka.

Vzdal sa preto, že má podlomené zdravie?
Ťažko povedať. Vedelo sa, že je vážne chorý. Hovorilo sa, že mal viacero mozgových príhod. Osobne sme sa nepoznali, ale viem, že kedysi to bol fyzicky silný chlap. Na terajších záberoch vidieť, že je to úplne iný človek. Veľmi zostarol a schradol.

Rezignoval?
Nemyslím si, že sa vnútorne opustil, zrejme zostal taký, aký bol. Zachoval si dôstojnosť, nemaskoval sa a mal dokonca pri sebe dokumenty na vlastné meno, pravda už neplatné.

Rozumiete pozostalým po obetiach vojnových zločinov, že dolapenie Mladiča je pre nich zadosťučinenie?
V občianskych vojnách nebolo nevinných. Ale nemalo by sa všetko zvaľovať na Srbov. Najväčší zločin na území bývalej Juhoslávie spáchali veľmoci. USA s pomocou západnej Európy a Vatikánu násilne rozbili Juhosláviu a vyprovokovali občianske vojny. A v nich sa diali ďalšie zločiny. Mladiča obviňujú zo Srebrenice, ale na okolí bolo aj veľa srbských obetí. Samozrejme, keď sa hovorí o 8 000 moslimských obetiach, je to strašné. Ale to boli chlapi, plní síl, bojovníci… A kto si spomenie na povraždené srbské deti, starcov v dedinách pri Srebrenici? Zráta ich vôbec niekto? To sa do stereotypného obrazu srebrenickej genocídy nehodí.

Váš brat sa rozsudku v Haagu nedožil, počas dlhého procesu zomrel vo vyšetrovacej väzbe. Nehrozí niečo podobné aj v prípade Mladiča?
O tom, kto kedy zomrie, nemienim špekulovať. Ale dlhé úmorné procesy v Haagu sú pre človeka s podlomeným zdravím priveľkou záťažou.

3 debata chyba