Nebezpečná nákaza zatiaľ na Slovensku nie je

Obetí baktérie E. coli, spôsobujúcej krvácavé hnačky a zlyhanie obličiek, pribúda, rovnako aj nakazených. Infekcia zabila v Nemecku už deviatich ľudí a za posledný deň pribudlo 60 vážnych prípadov. Dokopy je tam 700 nakazených. Vo Švédsku ochorelo už desať ľudí, v Dánsku hlásia štyri prípady, v Británii tri a v Holandsku jeden. "Všetci podľa dostupných informácií nedávno pobudli v Nemecku," uvádza agentúra ČTK. Slovensko zatiaľ podľa vyjadrení kompetentných úradov ohrozené nie je.

28.05.2011 16:43
uhorky, zelenina zo Španielska Foto: ,
Zelenina zo Španielska na pulte obchodu v nemeckom Hamburgu.
debata

Hoci zdrojom nákazy majú byť podľa prvých informácií šalátové uhorky zo Španielska, Madrid nález nemeckých úradov spochybnil. V podozrení sú dve španielske farmy v provinciách Malaga a Almería. Riaditeľ farmy v Malage sa však ohradil, podľa neho potrebujú len obetného baránka, a nevylúčil, že uhorky mohli byť kontaminované pri nesprávnej manipulácii v Nemecku. Aj podľa španielskeho ministerstva je pravdepodobné, že uhorky boli kontaminované v priebehu transportu alebo spracovania v Nemecku.

Podľa oznámenia Európskej komisie experti skúmajú ďalší možný zdroj nákazy, tentoraz uhorky z Holandska, tamojšie úrady však toto tvrdenie označili za nepodložené.

Slovenský rezort zdravotníctva zatiaľ vyhlasuje, že nie je dôvod na znepokojenie. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) vyhlásil, že Úrad verejného zdravotníctva začne konať, ak sa aj na Slovensku vyskytne nebezpečné uhorky s baktériou E. coli. Inšpekcia však zatiaľ ich výskyt nepotvrdila. Jediným opatrením tak neraz zostáva, stiahnutie uhoriek španielskej produkcie z našich obchodov. Hygienici Štátnej veterinárnej a potravinovej správy zároveň intenzívnejšie monitorujú všetku zeleninu. Minister pôdohospodárstva

Zsolt Simon (Most) zdôraznil, že baktérie nie sú v uhorkách, ale na nich, je preto potrebné zeleninu dôkladne umývať.
Preventívne by sa mala kontrolovať aj zelenina na pultoch domácich predajní. Podľa ministra je problematické presne určiť, aké množstvo dovezenej zeleniny od uvedených výrobcov a distribútora sa momentálne nachádza na našom území, štatistické údaje sú k dispozícii len z januára a februára 2011.

Podľa agentúry DPA vyradili mnohé nemecké reštaurácie, jedálne, nemocnice a školy čerstvú zeleninu dočasne zo svojich jedálnych lístkov.

debata chyba