Mladiča previezli do Haagu, dostal celu, ktorá má 15 m2

Lietadlo, na ktorého palube sedel bývalý bosnianskosrbský armádny veliteľ Ratko Mladič, pristálo na rotterdamskom letisku o 19.45. Ihneď po pristátí lietadlo zamierilo do hangáru, ktorého dvere rýchlo zatvorili. Odtiaľ ho helikoptérou transportovali do Haagu.

31.05.2011 14:30 , aktualizované: 01.06.2011 07:27
Srbsko, Mladič Foto:
Kolóna obrnených vozidiel vezie Ratka Mladiča na belehradské letisko.
debata (20)

Krátko po príchode pracovníci ICTY Mladičovi odovzdali jeho obvinenie, aby si ho mohol preštudovať, a vysvetlili mu procedurálne otázky. Pred súdom by sa Mladič mal prvýkrát objaviť už v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní, oznámil ICTY.

Právni zástupcovia 69-ročného Mladiča sa v utorok pokúsili odvratiť jeho transport do Holandska. V odvolaní argumentovali jeho slabým duševným a fyzickým zdravím, ktoré mu podľa nich neumožňujú dostaviť sa pred súd.

Odvolacia komisia následne zamietla odvolanie a Mladiča následne vydala. Pri transporte na letisko ho sprevádzalo osem obrnených vzidiel. Premávku na diaľnici, ktorá v Belehrade vedie na letisko, zastavili.

V utorok tiež Mladič navštívil cintorín, kde sú uložené pozostatky jeho dcéry Any. Tá spáchala v roku 1994 samovraždu po tom, ako sa v jednom magazíne dočítala o údajných vojnových zločinoch jej otca.

Mladič na cintoríne zapálil sviečku a na hrob položil bielu kyticu s červenou ružou v strede.

Bývalý generál bude v haagskej väznici bývať v miestnosti o veľkosti 15 m2. Nebude v nej chýbať televízor so satelitom či počítač bez prístupu na internet.

Mladiča obviňujú z podielu na masakre v Srebrenici z roku 1995, pri ktorej prišlo o život asi 8 000 bosnianskych moslimov, a zo štvorročného obliehania Sarajeva, ktoré stálo život 10 000 ľudí.

Genocída v Srebrenici je považovaná za najhorší prípad hromadného vyvražďovania na európskom kontinente od skončenia druhej svetovej vojny. Vražde moslimských mužov a chlapcov zo strany srbských jednotiek nezabránili ani mierové sily OSN, ktoré Srebrenicu vyhlásili za chránené územie.

Srbská tajná služba Mladiča po 16 rokoch na úteku dolapila minulý týždeň vo štvrtok.

Tisíce Srbov demonštrovali na podporu Mladiča

Tisíce bosnianskych Srbov v utorok vyšli do ulíc Banje Luky, aby vyjadrili podporu bývalému generálovi Ratkovi Mladičovi, ktorého srbské orgány vydali haagskemu tribunálu pre vojnové zločiny. Podľa odhadov polície protest v centre hlavného mesta Republiky srbskej prilákal okolo 10-tisíc ľudí pobúrených minulotýždňovým zadržaním Mladiča považovaného mnohými Srbmi za hrdinu.

„Generál Ratko Mladič je náš statočný syn, ktorý viedol armádu Republiky srbskej a nás vojakov, aby sme ju bránili,“ povedal prítomným novinárom líder združenia bosnianskosrbských vojnových veteránov Branislav Predojevič. Podobne ako ostatní je aj on presvedčený, že Mladič „nie je vojnový zločinec“.

Medzi účastníkmi demonštrácie pozvážaných autobusmi z celej republiky bolo mnoho veteránov z bosnianskej vojny v rokoch 1992 až 1995, ktorí bojovali pod Mladičovým velením. Mnohí mávali srbskými vlajkami, zatiaľ čo v pozadí zneli nacionalistické piesne. Nápis na jednom z transparentov bol adresovaný srbskému prezidentovi Borisovi Tadičovi a ministrovi vnútra Ivicovi Dačičovi, ktorých autor označil za „zradcov“.

„Európa nám nebude hovoriť, kto je zločincom a kto je hrdinom. Ratko vydrž!“ odkázal 48-ročný vojnový invalid, ktorý sa tlačovej agentúre AFP predstavil krstným menom Dejan.

20 debata chyba