Črevná nákaza zabíja ďalej, EÚ zvažuje kompenzácie pre farmárov

Nebezpečná nákaza črevnou baktériou E.coli (EHEC) si vyžiadala už sedemnásť obetí, z toho 16 v Nemecku a jednu vo Švédsku, v drvivej väčšinou sú obeťami ženy. Pátranie po zdroji nákazy je zatiaľ neúspešné a odborníci neočakávajú, že by nebezpečenstvo tak skoro pominulo. Nákaza má silný ekonomický dopad na producentov zeleniny, ktorých tovar sa stáva nepredajným. Týmito problémami sa už zaoberá aj Európska únia.

02.06.2011 07:31
uhorka, zelenina, nákaza Foto:
Testy nepotvrdili, že nákaza pochádza zo španielskych šalátových uhoriek.
debata (9)

Najintenzívnejšie na odhalení zdroju nákazy pracujú nemeckí vedci, zatiaľ však priznávajú, že „tápu v hmle“. Okrem zeleniny preverujú aj mäso a párky, kde by baktéria mohla prežiť pri nedostatočnej tepelnej úprave, alebo jahody či citrusové ovocie, zatiaľ však stále bez výsledku.

Nákaza sa môže prenášať aj z človeka na človeka, varujú vedci

Hlavnú pozornosť však stále upierajú na zeleninu. „Nie sú žiadne iné skupiny potravín, kde by existoval tak výrazný signál zvýšeného rizika,“ vyhlásil riaditeľ berlínskeho ústavu Roberta Kocha Reinhard Burger. Varoval, že nákaza sa pri nedostatočnej hygiene môže prenášať aj z človeka na človeka.

Niektorí nemeckí odborníci poukazujú na to, že v 80 percentách prípadov nákazy zostáva pátranie po jej zdroji neúspešné. Český epidemiológ Roman Prymula si myslí, že čím dlhšie bude pátranie po zdroji infekcie trvať, tým je menšia nádej na jej nájdenie. Pri dôslednej hygiene sa môže podľa neho epidémia rýchlo skončiť, problém však je, že nie všetci ľudia hygienické pravidlá dodržiavajú. Nevylúčil ani úmyselné zanesenie infekcie do skladov potravín, v minulosti sa to vraj v konkurenčnom boji firiem už stalo.

Aj susedné Česko už registruje tri prípady možnej nákazy – z nich jedno podozrenie v prípade americkej turistiky testy aj potvrdili. Testy majú urobiť ešte aj staršej pacientke, ktorá je v nemocnici v Hradci Králové a u ďalšej staršej pacientky z Trutnova.

Nemci spôsobili Španielom najväčšiu krízu v poľnohospodár­stve

Problémy spojené s nákazou sa medzitým prenášajú do ekonomickej oblasti. Zjavne mylné označenie šalátových uhoriek zo Španielska za zdroj súčasnej epidémie má za následok napätie medzi Španielskom a Nemeckom. Obvinenie Nemcov vraj španielskemu poľnohospodárstvu spôsobilo najväčšiu krízu v jeho histórii. Madrid vyčíslil straty na 200 miliónov eur za týždeň a nevylučujú aj právne kroky voči Berlínu.

Na odbyt nejde zelenina ani v ostatných európskych krajinách vrátane Holandska a Nemecka, ktoré sa už obrátili na EÚ so žiadosťou o podporu. Európska komisia dala najavo, že je ochotná o tom rokovať. Odsúdila pritom nedávny zákaz dovozu španielskych uhoriek, ktorý prijali viaceré krajiny a označila to za „neprimeraný krok“, ktorý uškodil nevinným.

Kríza okolo infekcie paradoxne môže pomôcť domácim poľnohospodárom a potravinárom. Spotrebitelia sa asi budú viac ako doteraz zaujímať o pôvod potravín a budú preferovať domáce produkty.

9 debata chyba