Sú špeciálne jednotky NATO v Líbyi?

Informácie o prítomnosti príslušníkov špeciálnych jednotiek členských krajín NATO v Líbyi sa objavili už viackrát. Až nedávne odhalenie panarabskej televízie Al Džazíra však potvrdilo ich prítomnosť, a to napriek zákazu OSN. Jej mandát totiž hovorí o obrane civilistov zo vzduchu. Napríklad v Londýne sa usilujú celú aféru bagatelizovať tvrdením, že ide o bývalých príslušníkov SAS, ktorí cvičia líbyjských povstalcov ako "súkromné osoby" za peniaze napríklad Kataru.

02.06.2011 08:02
Líbya, povstalci, rebeli Foto:
Líbyjskí povstalci s výkrikmi Alah akbar (Boh je veľký) sa presúvajú k miestu bojov s vládnymi jednotkami neďaleko mesta Misuráta.
debata (2)

Televízne zábery potvrdili nielen prítomnosť inštruktorov. Presné a efektívne bombardovanie cieľov v Líbyi totiž ukazuje, že v krajine aktívne operujú „hlásky“ či „značkovači“ cieľov, príslušníci špeciálnych jednotiek z členských krajín aliancie. Pritom rezolúcia BR OSN poskytla NATO mandát iba na útoky zo vzduchu a konkrétne zakazuje prítomnosť „zahraničných okupačných síl v akejkoľvek podobe a kdekoľvek na líbyjskom území“.

Na záberoch televízie Al Džazíra vidieť šiestich Európanov vo výcvikovom tábore vzbúrencov neďaleko mesta Musaráta. Komunikujú s povstalcami. Piati sú vyzbrojení automatickými zbraňami a sú oblečení v poľných uniformách používaných v púštnom prostredí. Na hlavách majú arabské šály, niektorí majú šiltovky a na očiach slnečné okuliare. Jediným neozbrojeným mužom bol podľa autorov záberov šéf skupiny pohybujúci sa v civilných šatách. Len čo cudzinci uvideli kameru, usilovali sa vraj zmiznúť z jej dosahu.

Britský denník The Daily Mail vo svojom pondelkovom vydaní tvrdí, že ide o reportáž z Ad Dafnii, ležiacej iba 11 kilometrov od mesta Misuráta, ktorej autorom je veľmi skúsený vojnový spravodajca Anthony Bartley. Zároveň tvrdí, že aj preto je jeho svedectvo vierohodné. Bartley je veteránom dvadsiatich vojen. Pracoval pre BBC aj Sky News. V sprievodnom slove nevylučuje, že šiesti muži sú príslušníkmi britských špeciálnych jednotiek, ktorých úlohou je pomôcť počas chystaného útoku francúzskych a britských vrtuľníkov.

Podľa novín odvolávajúcich sa na svoje zdroje líbyjským povstalcom môžu pomáhať ako súkromné osoby niekdajší príslušníci britských špeciálnych jednotiek najatí arabskými krajinami. Jeden zo zdrojov tvrdí, že tieto krajiny majú právo využívať služby bývalých vojakov. Aj keď nepriamo. Napríklad vo viacerých ropných koncernoch v týchto krajinách sú niekdajší príslušníci špeciálnych jednotiek zaradení ako zamestnanci.

Britské ministerstvo obrany odmieta tvrdenie o spomínanej účasti a tvrdí, že dodržiava literu uznesenia BR OSN o operácii v Líbyi. Denník The Guardian však pripomína situáciu z marca tohto roku. Šesť dôstojníkov SAS (Special Air Service) a dvoch agentov MI6 vtedy zajali líbyjskí povstalci na východe krajiny. Už predtým sa objavili v novinách informácie, podľa ktorých okrem britských príslušníkov špeciálnych jednotiek môže v Líbyi operovať aj americká, francúzska či talianska rozviedka. Najnovšie práve naposledy menovaní majú vraj najväčšiu zásluhu na dezercii ôsmich vysokých dôstojníkov plukovníka Kaddáfího.

2 debata chyba