Biely dom preveruje hackerské útoky z Číny a varuje, že raz príde odplata

Biely dom preveruje správy, že nedávne hackerské útoky na e-mailové kontá Google mohli smerovať aj proti vládnej elektronickej korešpondencii. Neverí však tomu, že by vládnu e-mailovú korešpondenciu skutočne prelomili. Vyhlásil to v stredu večer hovorca Bieleho domu Tommy Vietor.

02.06.2011 09:19
Video Google Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Spoločnosť Google v stredu oznámila, že neznámi hackeri pôsobiaci zrejme v centrálnej Číne sa pokúšali nabúrať do e-mailových účtov stoviek používateľov, vrátane vyšších vládnych činiteľov USA a vysokých predstaviteľov americkej armády, ale aj do účtov čínskych autonómnych aktivistov a novinárov.

„Preverujeme tieto informácie a zhromažďujeme fakty,“ cituje agentúra Reuters hovorcu. „Nemáme ale žiadny dôvod veriť, že sa do e-mailových účtov americkej vlády ktokoľvek dostal,“ dodal.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) oznámil, že bol o veci informovaný a jeho odborníci teraz v Google záležitosť preverujú. Podľa Google sa do systému Gmail (účtov vyššej úrovne a kapacity) pokúšal dostať hacker pripojený do siete v meste Ťi-nan v stredovýchodnej Číne. Snažil sa získať vstupné heslá k jednotlivým účtom formou takzvaného phishingu, teda podvodnými e-mailovými útokmi s cieľom vylákať dôverné informácie.

„Cieľom týchto snáh bola zrejme možnosť sledovať obsah veľkoobjemových schránok významných užívateľov,“ citovala agentúra AFP z vyhlásenia predstaviteľa spoločnosti Erika Grosseho. Google však jeho snahy „odhalil a prerušil“, dodal Grosse.

Nejde o prvý útok údajných čínskych hackerov na počítačové systémy v USA. Ako v stredu informovala britská BBC, americké ministerstvo obrany chce čoskoro zverejniť plány, podľa ktorých by do budúcna boli závažné internetové útoky na americké vládne systémy hodnotené ako vojnový akt.

V prípade kybernetického útoku na kľúčové počítačové systémy Spojených štátov by potom mohol americký prezident nariadiť uvalenie ekonomických sankcií, odvetný internetový alebo dokonca vojenský úder.

Ako útok proti Spojeným štátom by mohli hodnotiť najzávažnejšie internetového napadnutia, ktoré by ohrozili amerických civilistov, napríklad odpojením dodávok energie. Zatiaľ však nie je jasné, akým spôsobom by USA reagovali, ak by pôvodcom útoku bola napríklad skupina teroristov a nie konkrétny štát. Potrebu nového prístupu potvrdzuje podľa BBC aj májové hackerské útoky proti zbrojovke Lockheed Martin, ktorá je jedným z dodávateľov americkej armády.

4 debata chyba