Vojna proti drogám sa nedá vyhrať, legalizujte ich, vyzvali známi politici

Celosvetová vojna proti drogám sa skončila neúspechom a štáty by mali zvážiť legalizáciu marihuany alebo aj ďalších drog, aby oslabili medzinárodné zločinecké organizácie. V správe pre generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna to podľa agentúry Reuters tvrdí Globálna komisia pre drogovú politiku (The Global Commission on Drug Policy).

02.06.2011 15:18
marihuana, droga, drogy, ľahké drogy, canabis Foto:
Ilustračné foto
debata (62)

Medzi 19 členmi komisie sú napríklad bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan alebo niekdajší vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana.

„Dôkazy jednoznačne ukazujú, že represívne stratégie nevyriešia problém s drogami a že vojnu proti drogám sme nevyhrali a ani vyhrať nemôžeme,“ uvádza správa. „Obrovské výdavky na kriminalizáciu a na represívne opatrenia zamerané proti výrobcom, pašerákom a užívateľom nelegálnych drog jednoznačne nepomohli účinne obmedziť ponuku ani spotrebu (narkotík).“

Komisia sa odvoláva na údaje OSN, podľa ktorých medzi rokmi 1998 a 2008 vzrástla spotreba väčšiny druhov narkotík. Opiátov sa spotrebovalo o 34,5 percenta viac, kokaínu o 27 percent viac a konopných drog o 8,5 percenta vi­ac.

Komisia tiež poznamenáva, že kedykoľvek sa podarilo odstrániť nejaký zdroj drog alebo nejaký medzinárodný kartel, ktorý s nimi obchodoval, takmer okamžite ho na trhu nahradila konkurencia.

Dokument ďalej vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby hľadalo iný spôsob obmedzenia užívania drog ako kriminalizáciu užívateľov narkotík. Podľa komisie by vlády nemali trestať ľudí závislých na drogách, ktorí nepredstavujú nebezpečenstvo pre svoje okolie. Týmto užívateľom narkotík by naopak mali ponúknuť zdravotnú starostlivosť.

Komisia ďalej odporúča legalizovať marihuanu a prípadne aj ďalšie drogy. Tým by sa podľa nej obmedzil vplyv organizovaného zločinu. Podľa komisie sa ukázalo, že nekriminalizácia drog nevedie k rastu ich spotreby.

V správe komisie sa však zdôrazňuje, že štáty by mali investovať do prevencie a predovšetkým mládež od užívania drog odradiť.

62 debata chyba