Štrajkujúci odborári ochromili železnice aj pražské metro

Okrem Prahy pocítili štrajk zamestnancov dopravy aj obyvatelia Brna, Olomouca, Havířova, Bruntálu a Ústí nad Labem. V ostatných väčších mestách bola prevádzka hromadných dopravných prostriedkov normálna a štrajkovalo sa len symbolicky.

16.06.2011 10:26 , aktualizované: 19:54
železnice, česko, štrajk Foto:
Prvý a zároveň posledný vlak, ktorý 16. júna prišiel na pardubickú hlavnú stanicu, bol rýchlik z Prahy. Ďalšie železničné spoje už zrušil štrajk dopravných odborov.
debata (1)

V Brne jazdili vo štvrtok električky po hlavných trasách aj napriek štrajku. Revízori okrem toho nevyberali pokuty od cestujúcich. V Olomouci jazdilo 50 percent všetkých prostriedkov MHD, v ostatným mestách premávala doprava ako cez víkendy či sviatky.

Protestná akcia odborárov sa najviac dotkla Prahy, kde sa prvýkrát v histórii zastavilo metro, a železničnej dopravy v celej Českej republike. Medzi veľkými mestami jazdí náhradná autobusová doprava. „V Prahe vyšlo do ulíc len 14 percent električiek a 6,5 percenta autobusov,“ informoval predseda Odborového zväzu dopravy Luboš Pomajbík. Zároveň potvrdil, že z depa nevyšla „ani jedna súprava metra“.

Odborári si chceli štrajkom vymôcť zmenu plánovaných reforiem, na základe ktorých sa má predlžovať vek odchodu do dôchodku. Premiér Petr Nečas im však už vopred odkázal, že žiadny štrajk rozhodnutie vlády nemôže zmeniť.

Podľa plánovaných reforiem sa má penzijný vek posunúť po roku 2030 na 65 rokov a po roku 2041 na 67 rokov. Odborárov podporujú opoziční sociálni demokrati aj komunisti, proti nemu sa postavili vládni občianski demokrati aj ľudovci. Tretí subjekt vládnej koalície, strana Veci verejné, sa k tejto téme veľmi nevyjadruje. Vláda, odbory a zamestnávatelia sa majú stretnúť v pondelok.

Nečas: Štrajk nič pozitívne nepriniesol

Štrajk nesplnil očakávania odborových predákov, nič pozitívne nepriniesol a spôsobil obrovské finančné škody. Novinárom to povedal premiér Petr Nečas (ODS). Potvrdilo sa podľa neho to, že protest bol politický. Premiér zopakoval, že je pripravený s odbormi ďalej rokovať o vládnych reformných plánoch. Kabinet od nich ale neustúpi. Postoj premiéra k štrajku podporil aj minister financií a podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Je to víťazstvo občanov Českej republiky, ktorí ukázali viac rozumu ako vedenie odborov,“ komentoval Nečas pokojný priebeh protestu. Štrajk podľa neho priniesol zvýšenie politického napätia, pretože na ňom „parazitovala“ ľavicová opozícia. Prejavy odborových predákov a aktívna účasť politikov ČSSD podľa neho ukázala, že išlo o politický akt.

Do Kalouska hádzali paradajky a vajcia

Na pražskom Palackého námestí sa ráno zišli odborári a ďalší ľudia podporujúci štrajk. Podľa policajných odhadov sa hlavného sprievodu zúčas­tnilo zhruba do 2 000 ľudí. 

Prihovoril sa im najprv predseda Asociácie samostatných odborov Bohumír Dufek. „Chceme reformy sociálne citlivé aj k najchudobnejším občanom Českej republiky,“ vyhlásil. Uviedol, že peniaze na dôchodkovú reformu chýbajú kvôli korupcii a podvodom. Odborári sú podľa neho pripravení na ďalšie protestné akcie. V podobnom duchu nasledovali prejavy predsedu Odborového združenia železničiarov Jaroslava Pejša a šéfa odborového zväzu dopravy Luboša Pomajbíka.

Predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) Jaroslav Zavadil prítomným povedal, že tým, kto štrajk vyvolal, je vláda. „Bude záležať len na vláde, ako bude situácia gradovať. Vyzývame ju na konštruktívne rokovanie,“ vyhlásil. Premiér Petr Nečas (ODS) má podľa neho dve tváre – tvári sa vraj ako záchranca krajiny a hovorí o reformách, zároveň však nedrží slovo.

Účastníci protestu sa potom vydali k ministerstvu financií. Sprievod sa na jednom mieste zastavil kvôli skupinke odporcov štrajku, ktorí boli vybavení napríklad transparentom „Odbory = útulok pre nuly“ a pohybovali sa obďaleč, súbežne s pochodom. Dufek varoval políciu, že ak neodídu, môže dôjsť ku konfliktu, ale situácia sa potom upokojila.

Najdramatickejšie okamihy demonštrácie nastali pri ministerstve financií, keď medzi odborárov prišiel ich „úhlavný nepriateľ a kritik“ minister financií Miroslav Kalousek (TOP 09). Podľa jedného z odborových predákov tak len provokoval. On sám tvrdí, že si len vyšiel „pohovoriť s pra­cujúcim ľudom“. Pred úradom potom vznikla tlačenica, lietali sprosté nadávky, paradajky a vajcia. Situáciu upokojila policajná zásahová jednotka.

Sprievod demonštrantov pri úrade vlády potom rozohnal dážď. Pred úrad vlády predtým vysypali balíky slamy a skandovaním vyzývali kabinet na demisiu. Premiér medzi odborárov neprišiel.

Demonštrácia odborárov v Prahe na podporu... Foto: ČTK
Praha, štrajk, odborári Demonštrácia odborárov v Prahe na podporu celodenného štrajku proti pripravovaným vládnym reformám.

Prepustiť štrajkujúcich nie je možné, odkázal Klausovi Nečas

Požiadavka českého prezidenta Václava Klausa, aby štát prepustil z práce zamestnancov verejnej dopravy, ktorí sa zúčastnili na štrajku, je nereálna. V rozhovore pre Český rozhlas to večer vyhlásil český premiér Petr Nečas. „Myslím si, že pán prezident nemal úplné informácie. Napríklad to, že naše zákony neumožňujú za účasť na štrajku s niekým rozviazať pracovný pomer,“ odkázal premiér Klausovi.

Nečas bol pritom doteraz považovaný skôr za človeka názorovo pomerne blízkeho Klausovi, minimálne v ekonomických otázkach. Odborárom síce neadresoval také ostré vyhlásenie ako Klaus, aj on však jednoznačne odmietol ich požiadavky.

Štrajk chaos na Slovensku nes­pôsobuje

Štrajk na Slovensku veľa problémov nenarobil. Cestujúci sa dopoludňajším vlakom, ktoré smerovali k západnému susedovi, radšej vyhli. Mnohí o situácii na českých železniciach ani nevedia a nepríjemnosti nehlási ani Železničná spoločnosť Slovensko.

Medzištátny vlak, ktorý mal dopoludnia namierené do Bohumína, končí svoju jazdu v Kútoch. Cestujúci na bratislavskej stanici ho väčšinou ignorovali. Do vlaku nastúpila len neveľká hŕstka ľudí. V prípade, že sa chcú dostať ďalej ako do Kútov, slovenské železnice im už nepomôžu. „Od hraníc si musia cestujúci dopravu zabezpečiť individuálne, my ich vieme dopraviť po hranice,“ uviedol komunikačný odbor ŽSSK.

1 debata chyba