The Donald dokázal prekonať trumpoty

Keby chcel, tak vraj budúci rok vyhrá voľby a stane sa americkým prezidentom. Miliardár Donald Trump však nechce. Nedávno oslávil šesťdesiatpäť rokov a za svoj prvoradý záujem naďalej považuje zarábanie peňazí.

25.06.2011 06:00
Donald Trump Foto:
Donald Trump
debata (10)

To, nakoľko bola prezidentská kandidatúra myslená vážne, vie len samotný Donald Trump. Jedno je však isté: newyorský rodák si pozornosť médií, špekulácie o jeho šanciach i niekoľkonásobné prvé miesta v prieskumoch verejnej mienky užíval. Kandidatúry sa tak mohol pokojne a svojským chvastúnskym spôsobom vzdať. „Zostávam silno presvedčený o tom, že ak by som kandidoval, vyhral by som primárne a neskôr aj prezidentské voľby,“ verí si. „Ale mojou najväčšou vášňou je obchod a nie som pripravený opustiť súkromný sektor,“ dodal.

Trump bol jedným z mála amerických podnikateľov, ktorých meno bolo pred rokmi dobre známe aj za železnou oponou. Za to však nevďačí „úspechom pri vykorisťovaní amerických pracujúcich“ a pri machináciách s nehnuteľnosťami, ale honosnému sobášu s československou lyžiarkou a modelkou Ivanou Zelníčkovou. Manželstvo sa síce rozpadlo neskôr ako komunistický blok, no predrozvodové klebety našli vďačné obecenstvo aj v Československu. Okrem troch detí zostala Trumpovi z prvého manželstva aj prezývka The Donald – tak ho nazvala Ivana v jednom rozhovore.

V Amerike však bol spočiatku Trump považovaný za podnikateľa s dotykom kráľa Midasa. Syn podnikateľa s nehnuteľnosťami sa vrhol na rovnaký biznis a na čo siahol, to sa premenilo na zlato. Jeho stavby vynášali a Trump postupne rozširoval svoje impérium aj do iných oblastí podnikania – skupoval kasína, investoval do leteckej dopravy i do amerického futbalu.

Pád z veľkej výšky viac bolí a presne taký pád Trumpovi priniesol začiatok deväťdesiatych rokov. Prevalila sa jeho nevera, nasledoval rozvod a ekonomická kríza spravila z boháča dlžníka. Trump nevládal splácať svoje záväzky, mnohé jeho spoločnosti skrachovali a na pokraji bankrotu sa ocitol aj sám. Väčšinu desaťročia potom strávil súdnymi spormi a reštrukturali­záciou dlhov.

Nové tisícročie však Trumpovi prinieslo nový začiatok. Po úspechoch v obchode sa stal hviezdou aj v úplne inej oblasti – ako šéf projektu Učeň, ktorý sa v televízii na Slovensku a v Česku vysiela pod názvom Šéfka, sa stal jednou z najlepšie zarábajúcich amerických televíznych celebrít. Kandidatúra na prezidenta ešte viac zviditeľnila jeho značku, o ktorej sám Trump hovorí, že má hodnotu tri miliardy dolárov.

  • Narodil sa 14. júna 1946 v New Yorku v päťdetnej rodine obchodníka s realitami.
  • Počas krízy sa jeho dlhy vyšplhali na 3,5 miliardy dolárov.
  • Dnes sa jeho majetok odhaduje na vyše 2,7 miliardy USD.
  • Vlastní miliónové nehnuteľnosti na Manhattane, hotel a 72-poschodovú obytnú vežu oproti sídlu OSN.
Manželia Donald Trump a Melanie Trump.
Miliardár Donald Trump prišiel na premiéru v...
+7Otec a dcéra - Donald Trump a Ivanka Trump....
10 debata chyba