Gréci v uliciach vyhlásili vláde vojnu, krajina uviazla v sieti protestov

Do násilných konfliktov medzi políciou a demonštrantami prerástol protivládny protest tisícov Grékov pred parlamentom v Aténach. Najradikálnejší protestujúci hádzali na policajtov kamene a zápalné fľaše. Na niekoľkých miestach v gréckej metropole horelo.

28.06.2011 15:01 , aktualizované: 20:47
Grécko, štrajk Foto: ,
Policajti sa snažili spacifikovať rozvášnených Grékov slzotvorným plynom. Niektorí demonštranti sa na to pripravili...
debata (43)

Policajti proti demonštrantom použili slzný plyn. Protestné akcie sa konali aj v ďalších mestách a sprevádzali tak dvojdňový generálny štrajk. Ten grécke odbory vyhlásili ako výraz nesúhlasu s úspornými opatreniami, ktoré sa pod tlakom zo zahraničia snaží presadiť grécka vláda.

Na centrálnom aténskom námestí Syntagma sa zhromaždilo približne 20 000 demonštran­tov, na ktorých dohliadalo viac ako 5000 policajtov. Spočiatku pokojná demonštrácia sa zmenila na násilnú, keď niekoľko stoviek mladých ľudí so zakrytými tvárami začalo po policajtoch hádzať kamene, zápalné fľaše aj kusy mramoru, ktoré vybrali z fasády budov a zo schodov.

Zamestnanci luxusných aténskych hotelov sa podľa agentúry AP snažili hosťom pomôcť uniknúť pred nepokojmi a poskytovali im lekárske rúška v snahe zmierniť účinky slzného plynu.

Demonštranti okrem iného zapálili obrovský slnečník v záhradnej reštaurácii v centre metropoly, na niekoľkých miestach sa pokúsili postaviť barikády a rozbili okná prevádzok McDonald´s a výklady rôznych obchodov. Zapálili tiež televízny prenosový voz vedľa parlamentu; oheň spôsobil explóziu mrazáku v susednom stánku.

Polícia ohlásila viac ako dvadsať zranených svojich mužov a asi dve desiatky zatknutých. O počte zranených v radoch demonštrantov nie sú k dispozícii celkové údaje.

Generálny štrajk postihol veľkú časť ekonomiky krajiny. Elektrárne vypínali striedavo prúd po celom Grécku. Ku štrajku sa pripojil každý, hoci len tým, že na niekoľko hodín zastavil prácu, počnúc lekármi a vodiči sanitiek, cez pracovníkov kasín až po herca štátneho divadla, napísala agentúra AP.

Letecké spoločnosti museli stovky letov zrušiť alebo odložiť, pretože do štrajku sa na niekoľko hodín ráno a večer zapojili aj leteckí dispečeri. Zastavila sa aj hromadná doprava v hlavnom meste, jazdilo len metro. Jeden z jeho strojvodcov televíziu BBC povedal, že podzemná dráha jazdí predovšetkým preto, „aby umožnila Atéňanům zapojiť sa do protestov v metropole“.

Protesty sa nekonali len v Aténach. Najväčšie demonštrácie mimo gréckej metropoly bola ohlásené zo Solúna, kde sa do protestného sprievodu zapojilo asi 7000 ľudí.

Ďalšie demonštrácie sa konali v prístave Pireus, ktorý protestujúci úplne zablokovali. „Vláda nám vyhlásila vojnu a my na ňu odpovieme rovnako,“ vyhlásil Spyros Linardopulos z komunistických odborov, ktoré blokádu zorganizovali.

Gréci štrajkujú, pretože sa zamestnancom kvôli plánovanému zrušeniu väčšiny príplatkov a odmien znížia mzdy o desiatky percent. Zároveň porastú nepriame dane, ktoré spôsobia nárast cien tovarov, a taktiež zvláštna priama daň pre dôchodcov.

Poslanci by o týchto návrhoch mali hlasovať v stredu a vo štvrtok. Socialistická vláda premiéra Jorgosa Papandrea má v 300– člennom parlamente väčšinu 155 poslancov. U troch z nich panujú ale pochybnosti, či plán podporia, pričom nemožno úplne vylúčiť, že sa k nim pridajú ďalší.

Papandreou vyzval poslancov, aby si splnili svoju „vlasteneckú povinnosť“ a hlasovali za nové opatrenia. Ale dvaja poslanci jeho strany už dali najavo, že budú proti. 

Plánované opatrenia sú v Grécku veľmi nepopulárne. Podľa prieskumov s nimi nesúhlasí 70 až 80 percent ľudí.

Tisíce Grékov vyšli do ulíc Atén, kde...
Jeden zo štrajkov v Aténach zorganizovala aj...
+8Pred budovou gréckeho parlamentu kontroluje...
43 debata chyba