Medzinárodný gang kopíroval karty vo veľkom, ukradol 50 miliónov eur

Policajti v niekoľkých prevažne európskych krajinách rozbili medzinárodný gang. Jeho členovia sú podozriví, že okradli tisícky ľudí a skopírovali viac ako 15 000 platobných kariet pomocou špeciálnych "čítačiek" v bankomatoch či rôznych platobných termináloch (tzv. skimming). Novinárov o tom informoval Európsky policajný úrad (Europol).

12.07.2011 14:54
bankomat, karta, kreditka, kreditná karta Foto:
debata (1)

Zatýkanie sa odohralo 6. júla v Bulharsku, Taliansku, Španielsku, Poľsku a v Spojených štátoch po vyšetrovaní trvajúcom niekoľko mesiacov. Škody, ktoré skupina napáchala, Europol odhadol na vyše 50 miliónov eur.

Najviac zatknutých hlásia policajti z Bulharska, kde zadržali 47 podozrivých. Deviatich ďalších zatkli policajti v Taliansku, po dvoch ich kolegovia v USA a v Španielsku. Jedného zadržaného hlási Poľsko. Úrady očakávajú, že ďalšia vlna zatýkaní príde po ďalšom vyšetrovaní a výsluchoch.

Gang, ktorý policajti pri koordinovanej akcii v uvedených krajinách rozbili, patril podľa Europolu k najväčším, ktoré experti v tomto „odbore“ zaregistrovali za posledných päť rokov. Zdá sa, že kľúčoví hráči skupiny pôsobili v Bulharsku. Tí potom zrejme dáta odovzdávali do ďalších krajín mimo EÚ a tiež vyhľadávali a následne cvičili drobných kriminálnikov, ktorí potom s odkopírovanými kartami vyberali peniaze z automatov.

Europol podotkol, že zneužívanie platobných kariet je pre zločincov lákavé. EÚ je najväčším svetovým trhom s transakciami vykonávanými platobnými kartami. V roku 2009 skupiny organizovaného zločinu v EÚ pomocou rôznych podvodov s kartami odcudzili viac ako 1,5 miliardy eur.

„Vyšetrovanie nám umožnilo unikátny pohľad do útrob fenoménu skimming. Zdôrazňuje to skutočnosť, že ilegálne transakcie s kreditnými kartami mimo EÚ sú jedným z najzásadnejších častí tohto problému a že tak dlho, kým budú karty mať magnetické prúžky, budú zraniteľné pomocou skimmingu,“ povedal riaditeľ Europolu Rob Wainwright.

1 debata chyba