Čilsky prezident spáchal samovraždu, potvrdili experti

Experti skúmajúci pozostatky bývalého čilského prezidenta Salvadora Allendeho dospeli k záveru, že spáchal samovraždu.

19.07.2011 21:01
Salvador Allende Foto:
Salvador Allende.
debata (1)

 Informovala o tom v utorok jeho dcéra. „Jedenásteho septembra 1973 sa pod tlakom extrémnych okolností rozhodol siahnuť si na život a vyhnúť sa poníženiu,“ uviedla senátorka Isabel Allendeová.

Čile v máji exhumovalo Allendeho pozostatky s cieľom definitívne určiť, či spáchal samovraždu, alebo ho popravila armáda počas vojenského prevratu, ktorý vyniesol k moci generála Augusta Pinocheta. Podľa oficiálnej verzie sa Allende zastrelil v čase útoku na prezidentský palác puškou, ktorú dostal do daru od kubánskeho prezidenta Fidela Castra. Castro a ďalší lídri Allendeho samovraždu spochybňovali a tvrdili, že ho zabili vojaci.

Allendeho pozostatky exhumovali z cintorína v Santiagu a analyzovali ich súdni lekári. Po smrti Allendeho sa nenašla zbraň ani projektily. Predstavitelia Pinochetovho režimu zabránili rodine, aby sa s Allendem rozlúčila a jeho smrť nevyšetrili.

Čilský prokurátor v januári oznámil, že okolnosti Allendeho smrti podrobia vyšetrovaniu súčasne s vyšetrením 725 obetí Pinochetovej vojenskej diktatúry z rokov 1973–1990. Allendeho rodina bola presvedčená, že vtedy 65-ročný exprezident spáchal samovraždu, trvala však na tom, že je potrebné okolnosti jeho smrti riadne vyšetriť. Allende krátko pred smrťou vyhlásil, že je pripravený radšej zomrieť, ako by sa mal vzdať armáde.

1 debata chyba