Nóri sa zomknú. Ukážu, že majú spoločné hodnoty

"Nóri teraz budú skúmať, ako zlepšiť bezpečnosť," povedal pre Pravdu Jozef Bátora z Ústavu európskych štúdií a medzinárodných vzťahov Univerzity Komenského. V Nórsku strávil deväť rokov.

22.07.2011 21:36
Oslo, výbuch Foto:
Záchranári odvážajú jednu zo zranených obetí do sanitky v centre Osla po veľkej explózii.
debata (9)

Sú dôvody, pre ktoré by teroristi chceli zaútočiť na Nórsko? Krajina sa pomerne silno angažuje vo svete. Robí to z nej terč?
Môžete stále len špekulovať, zatiaľ máme príliš málo informácií. Keďže v Osle niekto nastražil bombu, ide o teroristický útok. Zdá sa, že hlavným cieľom bolo ministerstvo energetiky a ropy, čo tiež môže byť dôležité. Ide kľúčové ministerstvo krajiny. Nórsko sa angažuje aj v Afganistane, je tam už desať rokov. Má tam vojakov aj civilistov. Krajina je tiež zapojená do operácie v Líbyi.

V Nórsku žije pomerne veľa prisťahovalcov z moslimských krajín. Ako ich vníma spoločnosť?
Nórsko má podľa mňa dosť dobre fungujúci multikulturálny model integrácie týchto občanov. Moslimská komunita, ktorá tam funguje, je veľmi dobre podchytená aj úradmi. Existujú tam konzultačné mechanizmy, ktoré ju spájajú s nórskou vládou a ministerstvami. V Osle sú dve mešity a s miestnymi imámami má štát stále kontakty. Je tam silná pakistanská, ale najnovšie aj somálska komunita. Nórsko dbá na integráciu, snaží sa do nej zapojiť aj fundamentálnejšie orientovanú časť moslimov.

Ako sa to prejavuje?
Aj na národný deň 17. mája vždy ide sprievod cez Oslo ku kráľovskému palácu. Na čele idú deti a v posledných rokoch to boli deti z Pakistanu a podobne. Mali dokonca nórske kroje. Ide aj o symbolickú snahu. Samozrejme, mnohí moslimovia sú napojení na svoje pôvodné krajiny. Mužom vyberajú rodiny ženy tam. Mal som známeho, ktorý čakal rok na manželku, s ktorou sa oženil v Pakistane.

Nevieme, či sú útoky spojené. Ale bola tu bomba. A tiež streľba na sociálno-demokratickú mládež. To nevylučuje ani radikálne pravicovú stopu. Je neonacistická scéna silná v Nórsku?
Nebola doteraz silná. Existuje. Má svoje webstránky, obchody. Nie je vplyvná, nedá sa však vylúčiť ani táto stopa.

Ako na túto tragédiu zareagujú Nóri?
Určite sa zomknú. Ukážu, že majú spoločné hodnoty. A druhá reakcia bude takpovediac procedurálna. Na to sú Nóri experti. Budú skúmať, ako riešiť bezpečnosť. Budú sa pýtať, ako mohlo auto s výbušninami zaparkovať pred ministerstvom. Všetkému sa nedá zabrániť, ale Nóri budú pracovať na zlepšení bezpečnosti.

9 debata chyba