Svedok: Ľahol som si medzi mŕtvych a predstieral smrť

Muž, ktorý v piatok v Osle a na neďalekom ostrove Utöja zabil zrejme 91 osôb, do mladých ľudí na ostrove strieľal pol hodiny, kým prišla zásahová jednotka. Adrian Pracon pre stanicu CNN povedal, že paľbu prežil len vďaka tomu, že sa tváril, že je mŕtvy a pritiahol k sebe telá už mŕtvych kolegov.

23.07.2011 09:05 , aktualizované: 11:24
Utöja, streľba, terorizmus Foto:
Otrasení ľudia, ktorí prežili šialenú streľbu.
debata (26)

„Cítil som jeho dych a počul jeho kroky,“ povedal. Muža zadržali a vypočúvajú ho. Polícia zistila, že sa vyjadroval na internetových stránkach kresťanských fundamentalistov.

Pracon povedal, že sa muž s policajnými znakmi na oblečení do tábora dostavil v čase, keď polícia hľadala vysvetlenie pre popoludňajší útok v Osle. V tábore sa o ňom práve dozvedeli a účastníci sa stretli v spoločenskej miestnosti, aby zistili detaily. Keď prišiel muž, ktorý vyzeral ako policajt a pýtal sa, či by mohol skupine niečo povedať, vôbec nevzbudil podozrenie. „Samozrejme sme mu dovolili vojsť,“ povedal Pracon.

Keď muž začal strieľať, strhla sa obrovská panika. Niektorí sa dokonca k strelcovi vrhali v presvedčení, že ide o nejaký druh cvičenia. Ďalší utekali preč a skákali do vody. Ostrov je od pevniny vzdialený asi kilometer a pol.

Pracon do vody skočil tiež, ale nestačil si vyzuť topánky a oblečenie a to ho začalo sťahovať pod hladinu. Musel sa vrátiť. Strelec vraj prenasledoval utekajúcich až k brehu, kričal a strieľal aj po plávajúcich ľuďoch. Keď videl, že muž páli do vody, ľahol si Pracon na zem. „Bom som asi sedem metrov od neho. Kričal, že nás všetkých zabije, že všetci zomrieme. Namieril zbraň na mňa, ale nestisol kohútik. Odišiel, ale potom sa vrátil. Ja a dvaja ďalší sme ležali na zemi a prežili vďaka tomu, že sme sa obklopili telami mŕtvych a predstierali sme, že sme tiež mŕtvi,“ povedal Pracon.

Svedkovia: Zranení boli znetvorení, bola to ako vojnová zóna

Vlny špliechali na mŕtve telá na pobreží nórskeho ostrova Utöja, kým zranení kričali, nad hlavami ľudí hučali vrtuľníky a desiatky sanitiek čakali na brehu. Tak opisujú svedkovia scénu piatkovej streľby na mládežníckom stretnutí strany práce na ostrove neďaleko Osla.

Dvadsaťšesťročný Andre Skeie, ktorý býva neďaleko ostrova, bol jedným zo zhruba 20 ľudí, ktorí zareagovali na výzvu polície, aby tí, ktorí majú lode, prišli pomáhať zachraňovať ľudí. Spolu s priateľmi vyrazil z mestečka Hönefoss, došli k pobrežiu a vyplávali s loďami k ostrovu, kde v blízkosti vody videli stáť asi 50 ľudí, z ktorých niektorí boli ťažko zranení.

„Vyzeralo to ako vojnová zóna,“ povedal v rozhovore pre Washington Post. „Niektorí z nich nemali tvár. Ich zranenia boli také škaredé, že ten strelec musel používať nejakú zbraň veľkej ráže,“ dodal.

Nórska polícia skoro ráno oznámila, že počas streľby na ostrove prišlo o život najmenej 80 ľudí. Keď sa Skeie blížil s loďou k ostrovu, napočítal 17 až 25 tiel vo vode, aj keď si spočiatku neuvedomil, čo tie plávajúce predmety vlastne sú. Obete podľa neho museli utekať a skákať do vody. Niektorí podľa neho vykrvácali a zranenia iných ukazovali na to, že ich strely zasiahli, keď už boli vo vode.

„Brali sme zranených,“ povedal Skeie. „Všetci boli v šoku, plakali a kričali. Loď bola pokrytá krvou.“ Niektoré z obetí mali ťažké poranenia brucha a paží. K pobrežiu ich doviezol asi pätnásť a pri spiatočnej ceste na ostrov prepravil lekára. Podľa jeho odhadov bolo v tábore asi 700 ľudí, väčšina z obetí mala od 16 do 25 rokov. „Toľko mladých ľudí…, je ťažké pochopiť, čo sa stalo,“ dodal.

Päťdesiatročná Hanne Sommerstadová, ktorá bola s rodinou na letnej chate na ostrove Storoya vzdialenom len niekoľko sto metrov, počula do neskorej noci lietať vrtuľníky svietiace reflektormi na more. „Som v šoku pri pomyslení, že toto sa stalo v Nórsku na malom, pokojnom ostrovčeku,“ povedala. „V Nórsku nie sme zvyknutí na takéto hrôzy. Je to hrozne nereálne. Nemôžeme tomu uveriť.“

V Osle otriasli správy prichádzajúce z ostrova členov strany práce. Björn Tore Hansen, tajomník pre komunikáciu, sa nachádzal pred úradom, keď v piatok popoludní mestom otriasla explózia. S úľavou zistil, že nikto z jeho kancelárie nebol zranený a práve sledoval novinky na sociálnej sieti Twitter, keď mu zavolal priateľ z tábora na ostrove. „Povedal: Tu sa strieľa,“ vyhlásil 27-ročný Hansen. Najskôr tomu nechcel veriť, ale potom sa tieto správy o strelcovi začali hrnúť z Twitteru.

„Bol som v šoku,“ povedal v rozhovore pre Washington Post. „Útočiť na vládu je jedna vec, ale útočiť na nevinných mladých ľudí v politickom tábore, to je neuveriteľne hrozné a útočiť na bezbranné deti je desaťkrát horšie ako útočiť na vládne budovy. Množstvo ľudí je teraz v nemocniciach a ďalších mnoho ľudí je nezvestných,“ do­dal.

Záchranári prevážajú vrtuľníkom zranenú osobu z...
Záchranári odvážajú jednu z postrelených obetí...
+6Záchranári odvážajú jednu z postrelených obetí...
26 debata chyba