Bolo útočníkov v Nórsku viac? Polícia zadržala mladíka s nožom

Nórske médiá citujú svedkov, podľa ktorých nebol strelec na ostrove Utöja sám. Hovoria o najmenej ďalšom jednom útočníkovi. Polícia zatiaľ tieto správy oficiálne nepotvrdila. V blízkosti hotela, v ktorom sú ubytovaní mládežníci z ostrova Utöja a ich príbuzní, zadržali policajti mladíka s nožom. V hoteli sa v tom čase nachádzal aj premiér Jens Stoltenberg.

23.07.2011 12:28 , aktualizované: 15:23
Utöja, streľba, terorizmus Foto:
Záchranári odvážajú mladých ľudí, ktorí prežili šialenú streľbu.
debata

„Stalo sa to priamo pred nami. Polícia nechce povedať, čo je príčinou jeho zadržania,“ opísal okolnosti Jonas Sverrison Rasch z nórskeho denníka Dagbladet. „Muž sa sám priznal, že má pri sebe nôž. Tvrdil, že ho má preto, že naokolo je príliš veľa čudných ľudí a že nikomu nedôveruje,“ povedal Rasch. Muž údajne pri nastupovaní do policajného auta vyhlásil, že sám je členom mládežníckej organizácie Nórskej strany práce, voči ktorej boli zrejme útoky namierené. 

Pri dvoch útokoch v piatok zahynulo v Nórsku najmenej 92 ľudí. Podľa všetkého väčšinu obetí tvoria mladí ľudia a deti. Najprv vybuchla bomba v Osle a za niekoľko desiatok minút sa začala streľba v mládežníckom tábore vládnucej strany práce. Z oboch činov už úrady obvinili Andersa Behringa Breivik (32).

„Som presvedčený, že strelci boli dvaja,“ povedal pre nórsky denník VG 23-ročný Aleksander Stavdal, ktorý streľbu na ostrove Utöja prežil. Jeho slová nepriamo potvrdila aj nórska polícia. „Máme úplne rovnaké svedecké výpovede, ktoré tvrdia, že na ostrove bol aj druhý útočník. Zo všetkých síl pracujeme na tom, aby sme to overili,“ citoval denník
inšpektora Einara Aasa, podľa ktorého však tieto správy zatiaľ treba považovať len za špekulácie.

Na rozdiel od prvého muža, ktorého polícia identifikovala ako Andersa Behringa Breivika, druhý strelec na ostrove podľa svedkov nemal oblečenú policajnú uniformu. Bol vysoký asi 180 centimetrov, mal husté tmavé vlasy a európsky vzhľad. V jednej ruke držal pištoľ a v druhej pušku, tvrdia svedkovia. „Som si úplne istý, že streľba sa zároveň ozývala z dvoch miest,“ povedal pre VG svedok Marius Helander Röset.

Záchranári prevážajú vrtuľníkom zranenú osobu z...
Záchranári odvážajú jednu z postrelených obetí...
+6Záchranári odvážajú jednu z postrelených obetí...
debata chyba