Breivik kritizoval politiku socialistov voči prisťahovalcom

Anders Breivik vyrastal v Osle. Pôvodne býval u svojej mamy v pokojnej štvrti neďaleko centra Osla. Pred dvoma týždňami sa odsťahoval z mesta. Susedia ho označovali za tichého človeka.

23.07.2011 14:12 , aktualizované: 21:09
Anders Behring Breivik Foto:
Anders Behring Breivik
debata (7)

„Býval so svojou mamou na prvom poschodí, ja som býval na štvrtom,“ hovorí jeho sused Terje Tingbo. „Niekoľkokrát sme sa stretli a vždy sme sa len pozdravili. Viem, že sa kedysi zaoberal počítačmi. Nikdy som nevidel, že by sa správal nejako čudne,“ citoval ho švédsky denník Aftonbladet. 

Podľa polície bolo Breivikovo farmárčenie zámienkou

Anders Behring Breivik pracoval v spoločnosti GeoFrame, ktorú sám pred troma rokmi založil. Firma sa mala zaoberať farmárčením a šľachtením ovocia a zeleniny. Podľa nórskej polície to mohol byť len spôsob, akým Breivik chcel obísť regulácie, aby sa mohol dostať k dusíkatému hnojivu. To je totiž dôležitou súčasťou podomácky vyrobených výbušnín.

„Pravdepodobne použil hnojivo v kombinácii s naftou alebo inou látkou,“ povedal pre nórsky Aftenposten Per Nergaard, ktorý pracuje pre humanitárnu organizáciu Norsk Folkehjelp. „Na taký výbuch nepotreboval viac ako pol tony,“ povedal s tým, že samozrejme výbušninu presne určí až policajná expertíza.

Indíciou môže byť, že Breivik 4. mája nakúpil šesť ton hnojiva. Predajcu však nemožno viniť z toho, že na nákup nikoho neupozornil. „Začiatkom mája je jarná sezóna v plnom prúde,“ vysvetľuje Kjetil Randem, hovorca Nórskeho farmárskeho zväzu pre Aftenposten. „Sú farmári, ktorí kupujú aj väčšie množstvá. Hnojivo je pre rast plodín potrebné a nie je nezvyklé, že na pol hektára ide aj 50 kilogramov. Šesť ton by mu stačilo na 60 hektárov a to je priemerná veľkosť farmy v Nórsku,“ hovorí Randem pre Aftenposten.

Na fórach kritizoval nórsku socialistickú expremiérku

Breivik bol aktívny na internetových fórach. Podľa doterajších informácií mal Breivik blízko k extrémnym pravicovým myšlienkam, mal protislamské názory a hlásil sa ku konzervatívnym kresťanským myšlienkam. Na stránke na sociálnej sieti Twitter, ktorá je pravdepodobne jeho, zverejnil 17. júla odkaz: „Jeden človek, ktorý verí, sa vyrovná silou stotisícom ľudí, ktorí majú iba záujmy.“

Na internetových fórach sa netajil zvlášť svojou nenávisťou voči mladežníckej organizácii Strany práce. Vo svojich príspevkoch ju nazýval podľa vzoru nacistickej mládežníckej organizácie Stoltenberg-jugend. Jens Stoltenberg je nórsky premiér a šéf Strany práce.

Vo svojich príspevkoch si bral za terč napríklad bývalú nórsku premiérku Gro Harlem Brundtlandovú, ktorú označil za vrahyňu národa. Socialistickú političku obvinil z toho, že koná proti Nórsku. Brundtlandová mala na ostrove pred mladými socialistami prejav len niekoľko hodín pred tým, ako tam ozbrojený Breivik rozpútal masakru.

„Tvrdíte, že všetci Nóri, ktorí nekonajú podľa definícií matky /vrahyne národa, sú rasisti (slovná hračka, v nórčine sa obe slová líšia len jedným písmenom, pozn. red.). Všetci, ktorí vlastnia nórsky pas, sú plnohodnotní Nóri, hovorí Brundtlandová,“ napísal Breivik na extrémistických stránkach.

„To znamená, že Somálcov s nórskym pasom, ktorí len celý deň žujú chát (ľahká africká droga, pozn. red.), bijú svoje ženy a posielajú polovicu svojej podpory v nezamestnanosti teroristom zo Šabábu, by sme mali považovať za plnohodnotných Nórov. Ak ich niekto za Nórov nepovažuje, je označený za rasistu. Hovoríte, že každý, kto nesúhlasí s týmto extrémistickým, utopistickým vnímaním sveta, podľa ktorého sú všetci svetoobčania, je rasista? Tak v tom prípade považujete za rasistov 95 percent svetovej populácie. Myslím si, že väčšina Nórov si želá úplnú kultúrnu asimiláciu na európsku kultúru pre každého, kto by sa chcel považovať za plnohodnotného Nóra,“ napísal do internetového fóra.

Braivik mal vo v legálnom vlastníctve najmenej dve zbrane. „Zdá sa akoby sa len tak zjavil,“ citovala agentúra AP anonymný policajný zdroj. „Nezachytili sme žiadne jeho aktivity, ktoré by nám potvrdili, že bol aktívny v nejakej neonacistickej skupine v Nórsku. Stále však mohol byť ovplyvnený touto ideológiou.“

Breivik bol členom Strany pokroku

Breivik o sebe tvrdil, že bol členom Strany pokroku a skôr aj jej mládežníckej organizácie. Strana je druhou najväčšou v Nórsku a pre svoj kritický postoj k prisťahovalcom s ňou ostatné strany odmietali užšie spolupracovať. Jej politikou je napríklad sprísňovanie podmienok pre udeľovanie azylu. Pre libertariánsku ekonomickú politiku a postoje k občianskym právam ju však volia aj mnohí prisťahovalci a v jej radoch sú aktívni aj členovia nenórskeho pôvodu.

Strana potvrdila, že Breivik bol skutočne jej členom od roku 1999, no v roku 2004 prestal platiť členské príspevky a tak ho o dva roky neskôr vyškrtli zo svojich zoznamov.

Čerpal Breivik nápad na fóre Nordisk?

Nápad, ako vykonať svoj čin, mohol Breivik nájsť na fóre švédskych a nórskych neonacistov Nordisk. Medzi príspevkami, ako riešiť problémy s prisťahovalcami sa nachádza aj jeden, ktorý ako keby bol návodom na jeho piatkový čin.

„Také auto, napchaté zmesou hnojiva a nafty pred výškovou budovou urobí pekný efekt,“ napísal na fóre jeden z jeho anonymných členov. „Dom pôjde dole ako dvojičky v New Yorku. Ale nezabudnite, čo sme hovorili o braní ľudských životov. Keď to raz spustíte, tak už vám zostane len dúfať, že v tej budove neboli žiadni ľudia. Ak boli, tak smola,“ napísal anonym na fóre, ktorého bol Breivik členom.

Rovnaký príspevok dáva aj náhľad na motívy, ktoré páchatelia podobných činov majú.

„Myslím si, že je smutné, že si ľudia neuvedomujú, že musíme viesť vojnu. Vo vláde sú len samé sliepky, ktoré nežijú blízko imigrantov a vo svojich pekných štvrtiach nečelia vyhrážkam prisťahovalcov. Oni rozhodli, že farebná čvarga mohla prísť do našej krajiny. Do našej spoločnosti. Využívať, čo postavili naši predkovia pre nás. V našom svete nie je nečestný žiadny čin, ktorý človek spraví proti týmto monštrám,“ napísal jeden z členov extrémistické­ho fóra.

7 debata chyba