Breivikov otec žije vo Francúzsku, polícia ho chráni pred reportérmi

Francúzska polícia zobala pod ochranu otca nórskeho atentátnika Andersa Behringa Breivika. Informovalo o tom francúzske štátne zastupiteľstvo, ktoré zároveň vyvrátilo predchádzajúce správy o tom, že by polícia v dome Jensa Breivika robila domovú prehliadku.

25.07.2011 15:16
Jens Breivik Foto:
Dom Jensa Breivika, otca nórskeho atentátnika, strážia policajti pred reportérmi, ktorý ho obliehajú od momentu odhalenia identity Andersa Breivika.
debata

Agentúra AP totiž pôvodne informovala o tom, že dom Jensa Breivika v juhofrancúzskom Couraneli obkľúčila asi desiatka policajtov, z ktorých časť budovu prehľadáva.

Podľa štátneho zastupiteľstva však cieľom celej akcie je len zaistiť verejný poriadok. Dom Jensa Breivika totiž obkľúčili reportéri od momentu, kedy zverejnili identitu útočníka, ktorý zabil v Osle a na neďalekom ostrove Utöja 93 ľudí.

Jens Breivik už cez víkend médiám povedal, že sa o čine svojho syna dozvedel na internete a že zostal šokovaný. Atentát označil za nepochopiteľný. Muž, ktorý trávi vo Francúzsku dôchodok, tiež vyhlásil, že so synom nebol v kontakte od roku 1995.

Anders Behring Breivik sa priznal k príprave náloží, ktoré zabili v nórskej metropole Oslo najmenej sedem ľudí, aj k streleckému masakru na zhromaždení socialistickej mládeže na ostrove Utöja. V pondelok prvýkrát sa postavil pred súd, ktorý rozhodoval o predĺžení jeho väzby.

debata chyba