Svet sýrsky masaker nezastaví

Odvolávanie veľvyslancov, sprísnené sankcie a dlhé rokovanie v Bezpečnostnej rade OSN. Sýrska armáda zatiaľ naďalej ostreľuje mesto Hamá, ktoré patrí medzi strediská odporu proti diktatúre Bašára Asada.

03.08.2011 08:15
Turecko, Sýria, aktivistky Foto: ,
Aktivistky v Turecku s plagátom: Nezabúdame na Hamá. V tomto sýrskom mesta režim Bašára Asada len za posledné dni zabil podľa dostupných informácií najmenej 130 ľudí.
debata

Podľa neoverených informácií od nedele zahynulo najmenej 130 ľudí.

Vojaci potláčajú ohniská odporu aj na iných miestach v krajine. Oficiálne miesta tvrdia, že prenasledujú teroristov, ktorí zastrašujú civilné obyvateľstvo. Od marca však podľa aktivistov zomrelo pri demonštráciách proti Asadovi najmenej 1 600 ľudí. Európska únia rozhodla o sankciách proti 35 predstaviteľom režimu, ktorým zmrazili majetok. Taliansko tiež odvolalo z krajiny veľvyslanca, väčšina ostatných štátov EÚ sa však pravdepodobne nepripojí.

„Potrebujeme nezávislý zdroj informácií zo Sýrie,“ povedal o úlohe európskych ambasádorov pre agentúru AP hovorca českého ministerstva zahraničných vecí Vít Kolář.

Európa sa s podporou USA snaží v Bezpečnostnej rade OSN presadiť rezolúciu, ktorá by odsúdila násilie v Sýrii. Čína a Rusko ju už pred dvoma mesiacmi zmietli zo stola, teraz je Moskva o niečo ústretovejšia.

„Nie sme kategoricky proti,“ citovala agentúra Reuters Sergeja Verešina, šéfa odboru Blízkeho východu a severnej Afriky na ruskom ministerstve zahraničných vecí. „Ak však pôjde o niektoré nevyvážené veci, sankcie, nátlak, myslím, že takýto tlak je zlý, pretože potrebujeme menej krviprelievania a viac demokracie,“ vyhlásil Verešin.

„Sankcie sú však jediná možnosť, ktorú Európa a Spojené štáty majú, aby vytvárali tlak na sýrsky režim,“ povedala pre Pravdu Clara Marina O'Donnellová, odborníčka na Blízky východ z londýnskeho Centra pre európsku reformu. „Zároveň musia hľadať podporu Číny a Ruska práve pre účinnejšie sankcie a širšie odsúdenie diktatúry. A potom je tu Liga arabských štátov, ktorá by mohla vyzvať Asada, aby odstúpil. Lenže presvedčiť tieto krajiny bude nesmierne zložité. Arabským lídrom sa stále nepozdáva myšlienka, že by mali skončiť pre tlak ľudového povstania,“ pripomína O'Donnellová.

V Líbyi NATO zasiahlo leteckými útokmi v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN, aby chránilo civilné obyvateľstvo. V Sýrii však Západ nepripravuje tento scenár. Potvrdil to najvyšší predstaviteľ amerických ozbrojených síl admirál Mike Mullen. „Politicky a diplomaticky chceme vytvoriť čo najväčší možný tlak, aby sme dosiahli zmenu, po ktorej volajú mnohé krajiny,“ uviedol podľa agentúry Reuters Mullen.

„EÚ a USA majú ekonomické a vojenské problémy a tak sa zdráhajú použiť líbyjské riešenie,“ myslí si Andrea Teti z univerzity v Aberdeene. „Sýrsky režim vníma, že západné vlády nie sú veľmi ochotné použiť príliš tvrdé prostriedky nátlaku. Preto Asad zasiahol proti protestujúcim ešte ostrejšie,“ povedal pre Pravdu expert na Blízky východ.

„K pádu diktatúry v Sýrii bezprostredne nedôjde,“ dodáva O'Donnellová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba