Sýrsky prezident schválil multistranícky systém v krajine

Sýrsky prezident Bašár Asad vo štvrtok vydal dekrét, ktorým povolil multistranícky systém v krajine. Informovala o tom oficiálna tlačová agentúra SANA.

04.08.2011 15:57
Bašár Asad, Sýria Foto:
Sýrsky prezident Bašár Asad
debata

Dekrét povoľuje zakladanie strán a ich fungovanie po boku vládnej strany Baas, ktorá je pri moci od roku 1963, pričom v ústave má zakotvený status „lídra štátu a spoločnosti“. Sýrska vláda prijala návrh príslušného zákona v júli. Ako jeho cieľ štátne médiá uviedli „obohatenie politického života, vytvorenie novej dynamiky a umožnenie zmeny politickej moci“.

V zákone sú zakotvené zásady upravujúce aktivity strán, podmienky ich založenia a pravidlá týkajúce sa ich financovania, práv a povinností, uvádza SANA. Norma tiež zakazuje strany založené na „náboženstve, kmeňovej príslušnosti, regionálnych záujmoch, profesijných organizáciách ako aj strany diskriminujúce na základe rasy, pohlavia či farby pleti“. Assadov dekrét znamená, že zákon môže vstúpiť do platnosti okamžite, bez schválenia parlamentom.

Politický pluralizmus je jednou z hlavných požiadaviek protivládnych demonštrantov, ktorí v uliciach krajiny od marca požadujú prodemokratické reformy a slobody. Podpísanie dekrétu prichádza len niekoľko hodín po tom, čo Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov v stredu večer odsúdila krvavé zásahy proti mierovým demonštrantom a vyzvala, aby boli zodpovední postavení pred spravodlivosť.

Od 15. marca zahynulo v Sýrii pri zásahoch bezpečnostných síl proti demonštrantom už viac ako 1 600 ľudí, ďalšie tisíce pozatýkali.

debata chyba