Desaťtisíce Sýrčanov opäť protestujú proti režimu

Napriek neustále silnejúcim represiám armády a polície desaťtisíce obyvateľov sýrskych miest znovu vyšli do ulíc, aby protestovali proti režimu prezidenta Bašára Asada.

05.08.2011 10:16 , aktualizované: 18:33
Hamá Foto: ,
Snímka z internetu zachytáva vojenské obrnené vozidlo na ulici v sýrskom meste Hamá.
debata (11)

S odvolaním sa na očitých svedkov o tom informovala agentúra AP. Z hlavného mesta Damašk sa protesty rozšírili aj do mesta Dara na juhu, Dajr az-Zauru na východe, Homsu v centrálnej časti Sýrie a Kámišlí na kurdskom severe.

Zosilnenie prejavov odporu arabské médiá spájajú s prvým piatkom posvätného pôstneho mesiaca ramadánu, ktorý je v moslimskom kalendári osobitne významným dňom. Podľa AP boli ale pochody o niečo menšie ako minulé piatky.

Účastníci protestov prejavovali solidaritu s obyvateľmi mesta Hamá, ktoré je od minulej nedele vystavené brutálnemu útoku sýrskych tankových vojsk. Ľudia skandovali heslá „Boh je s nami“ a „Boh je veľký“.

Vojaci a neuniformovaní policajti na niekoľkých miestach začali proti demonštrantom paľbu. Podľa opozície najmenej desiatich zabili, desiatky ľudí zranili.

V Hamá zabíjajú ľudí ako ovce, mŕtvi končia v záhradách

Situácia v sýrskom meste Hamá okupovanom armádou sa neodvratne mení na humanitárnu krízu. V dôsledku masívnej vojenskej operácie, ktorá v minulých dňoch brutálne potlačila odpor proti režimu, ľudia v meste pociťujú vážny nedostatok potravín a liekov, mŕtvi nie sú riadne pochovávaní a komunálne služby nefungujú. Informovali o tom západni novinári s odvolaním sa na informácie obyvateľov mesta.

O tragickom osude mesta Hamá, obsadeného od nedele armádou, vypovedajú ojedinelé svedectvá obyvateľov, ktorým sa podarí nadviazať spojenie so západnými novinármi napriek blokáde telefonickej siete a internetu. Armáda v meste „zabíja ľudí ako ovce“, povedal agentúre AP jeden z nich. Po uliciach sa pohybujú ozbrojení ľudia v civile a strieľajú na všetko, čo sa hýbe. Rodiny pochovávajú svojich mŕtvych v záhradách, v parkoch a pozdĺž ciest, než aby riskovali život pri ceste na cintorín.

„Na vlastné oči som videl chlapca na motocykli s košom zeleniny, ktorého prešli vojaci s tankom,“ povedal agentúre telefonicky jeden z obyvateľov mesta Hamá. Od nedele tam podľa nepotvrdených údajov vojaci zabili 250 ľudí. V meste je nedostatok jedla a liekov, pretože vojaci zásobovanie zablokovali. V čase posvätného mesiaca ramadán sa ľudia cez deň postia a po zotmení s jedlom šetria, aby vydržali čo najdlhšie.

**USA chcú vyvinúť tlak na Asadov režim **

Biely dom v noci nasadil ostrejší tón svojich komentárov na adresu vývoja v Sýrii, napísala agentúra AFP. Hovorca prezidenta Baracka Obamu Jay Carney vyhlásil, že Asad vedie svoju krajinu a celý Blízky východ veľmi nebezpečnou cestou. „Rovnako ako 23 miliónov Sýrčanov, aj my musíme premýšľať o budúcnosti krajiny bez Bašára Asada,“ povedal Carney. „Bez preháňania možno povedať, že Sýria bez Asada bude lepšia, než s ním,“ dodal.

Ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová povedala, že Asadov režim pri akciách proti civilnému obyvateľstvu zabil najmenej 2000 ľudí. USA podľa nej vyzvú európske a arabské krajiny k zosilneniu tlaku na sýrsky režim. „Potrebujeme podporu Európanov, ale aj arabských krajín. Musíme zvýšiť svoj hlas a vyvinúť silnejší tlak na Asadov režim. A my sa o to snažíme,“ povedala ministerka na tlačovej konferencii po stretnutí s kanadským ministrom zahraničia Johnom Bairdom. Spojené štáty podľa nej hľadajú nové formy nátlaku na Damask, aj keď si uvedomujú, že „vytvorenie širšej medzinárodnej koalície chce čas“.

USA vo štvrtok rozšírili zoznam Sýrčanov čeliacich sankciám o prominentného obchodníka a o člena parlamentu, ktorí majú úzke kontakty s Asadom a jeho bratom. Podľa agentúry Reuters ide už o štvrté rozšírenie sankcií proti Sýrii zo strany USA od začiatku demonštrácií proti vláde v polovici marca.

Ministerstvo zahraničia USA oznámilo, že americký veľvyslanec v Sýrii Robert Ford sa v piatok do Damasku vráti. Ford sa zdržiaval niekoľko dní v USA, aby Kongres detailne informoval o situácii. Niektorí americkí poslanci vyzývali Clintonovú, aby Forda na protest proti Asadovým krvavým akciám do Damasku neposielala.

Svojho veľvyslanca zo Sýrie v minulých dňoch stiahlo Taliansko, ktoré vyzvalo ostatné štáty Európskej únie, aby jeho príklad nasledovali. Žiadny z nich to však zatiaľ neurobil.

11 debata chyba