V Birminghame neprežili rabovačky traja ľudia, nasadia vodné delá

Rozsiahle výtržnosti v britských mestách pokračovali aj počas noci z utorka na stredu, keď sa rozšírili do ďalších častí krajiny a vyžiadali si najmenej tri ľudské životy. Polícia a médiá informujú o krvavom incidente v Birminghame, kde okolo jednej nadránom miestneho času (2:00 SELČ) zrazilo auto troch ľudí, ktorí sa údajne snažili ochrániť svoj majetok pred rabovaním.

10.08.2011 07:30 , aktualizované: 17:44
Veľká Británia, gangy, nepokoje Foto: ,
Vyšetrovatelia na mieste incidentu, pri ktorom zahynuli v Birminghame traja ľudia.
debata (39)

Dvoch mužov vyhlásili za mŕtvych priamo na mieste, ďalší podľahol svojim zraneniam po prevoze do nemocnice. V súvislosti s prípadom, ktorý vyšetrujú ako vraždu, zatiaľ zadržali jedného podozrivého. Privolaní záchranári však tvrdia, že okrem obetí sa na mieste nachádzalo okolo 80 ľudí.

Verejnoprávny kanál BBC uvádza, že obeťami incidentu v Birminghame sú miestni obyvatelia vo veku 20, 30 a 31 rokov, ktorí údajne práve vyšli z mešity a pokúšali sa zastaviť rabujúcich výtržníkov. Polícia však tieto tvrdenia zatiaľ nepotvrdila. Pred nemocnicou, kam obete previezli, sa zhromaždilo okolo 200 príslušníkov ázijskej komunity a vchod do budovy musela strážiť poriadková polícia.

V Manchestri najväčšie násilnosti za posledných 30 rokov

Zlá situácia bola v Manchestri, ktorý v utorok večer zasiahli najväčšie násilnosti za posledných 30 rokov. Od začiatkov nepokojov, ktoré si zatiaľ vyžiadali jeden ľudský život, zadržala polícia už vyše 1 100 ľudí a len v Londýne obvinili už 167 osôb, vrátane jedného jedenásťročného chlapca.

V Londýne zjavne zabrala ukážka sily, pre ktorú sa rozhodol predseda vlády David Cameron, keď v utorok vyslal do ulíc 16-tisíc policajtov, o 10-tisíc viac ako deň predtým. V meste zavládol pokoj, aj keď napätie v meste je zjavné.

Výtržníci si odnášajú tovar z rabovačky v... Foto: TASR/AP
Veľká Británia, gangy, nepokoje Výtržníci si odnášajú tovar z rabovačky v obchode s elektronikou počas nepokojov v centre Birminghamu.

Mimo hlavného mesta sa však násilie šíri ďalej. V Manchestri stovky zakuklených mladých ľudí útočili na policajtov, rozbíjali výklady, drancovali a podpaľovali obchody. Násilníci tiež napadli kameramana BBC, automobil rozhlasu BBC a novinára z televízie ITN. Polícia do polnoci zadržala 47 ľudí.

Do utorňajšej polnoci zatkli 47 ľudí. Podľa Shewana už polícia začala preberať kontrolu nad centrom mesta. Pripustil tiež, že policajné zložky boli zaskočené rozmerom násilia.

Polícia použije gumové projektily a vodné delá

Britská polícia bude môcť vôbec prvýkrát nasadiť vodné delá a smie použiť gumové projektily. Oznámil to britský premiér David Cameron po zasadnutí krízového štábu. „Vláda urobí všetko pre obnovenie poriadku,“ zdôraznil. Podľa neho radikálny prístup, ktorý zahŕňal nasadenie 16 000 policajtov do ulíc Londýna, priniesol hlavnému mestu pokojnejšiu noc. Rovnako zdôraznil, že viac ľudí zatkli a viac obžalovali.

Polícia vo Veľkej Británii vodné delá tradične nepoužíva a ani ich nemá k dispozícii. Sú len v Severnom Írsku, odkiaľ by ich museli v prípade potreby priviezť.

Cameron hovoril o „opovrhnutí násilím“ a prisľúbil, že všetci zločinci budú chytení „snímku po snímke“. Narážal na fotografie podozrivých, ktoré zverejňuje polícia. Podľa premiéra vláda nebude brať ohľad na „falošné“ obavy z porušenia ľudských práv a bude naďalej zábery údajných páchateľov z bezpečnostných kamier zverejňovať.

Nepokoje podľa Camerona ukázali to najhoršie z Británie, ale pri náprave škôd aj to najlepšie. Premiér sa domnieva, že v britskej spoločnosti sú ložiská, ktoré sú „choré“ a kde ľuďom úplne chýba pocit zodpovednosti.

Sú to obyčajní kriminálnici, tvrdí polícia v Manchestri

Podľa Garryho Shewana, policajného zástupcu z Manchesteru, páchajú násilnosti ľudia, ktorí nemajú dôvod protestovať. „Sú to obyčajní kriminálnici, ktorí teraz behajú po slobode,“ vyhlásil Shewan. „Nemajú dôvod demonštrovať, neobjavil sa žiadny spúšťací impulz,“ povedal. Pripustil, že policajné zložky boli rozmerom násilia zaskočené.

V Nottinghame skupina asi 30 až 40 ľudí podpálili policajnú stanicu Canning Circus. Požiar už uhasili. Polícia v súvislosti s týmto incidentom zatkla osem ľudí, celkovo v meste zadržala vyše 90 osôb.

Nové nepokoje vypukli v Liverpoole, zasiahli aj Birmingham a v menšej miere Reading, Oxford a Milton Keynes. V Birminghame a na jeho predmestiach policajti zadržali 109 osôb.

Nepokoje vypukli prvýkrát v sobotu v Londýne po tom, čo sa v londýnskej štvrti Tottenham konal pokojný pochod, ktorým účastníci žiadali od polície podrobnosti k smrti Marka Duggana, ktorého zastrelili vo štvrtok v noci pri policajnej kontrole černošských gangov. Keď sa ho Dugganova rodina nedočkala, pokojný protest prerástol do násilia, ktoré eskalovalo po celom Londýne až do utorňajšieho rána a v ďalších britských mestách.

Nepokoje sa z Londýna preniesli do ďalších... Foto: AP
Veľká Británia, gangy, nepokoje Nepokoje sa z Londýna preniesli do ďalších britských miest. Gangy devastujú obchody, napádajú policajtov i ľudí v uliciach.

Krajná pravica už avizovala, že vyšle tisícky svojich členov do ulíc Lutonu, aby odstrašila výtržníkov. Vodca Britskej obrannej ligy Stephen Lennon vyhlásil, že príslušníci organizácie už hliadkujú v uliciach a počas dňa by k nim mali pribudnúť stovky ďalších. „My nepokoje zastavíme – polícia evidentne nie je schopná ich zastaviť,“ vyhlásil. Agentúra AP pripomína, že hnutie bolo spomínané v súvislosti s inšpiráciou nórskeho atentátnika Andersa Behringa Breivika.

Scotland Yard v utorok večer oznámil, že za tri dni nepokojov v Londýne bolo zranených 111 policajtov a päť policajných psov.

Vezmi si, čo chceš

Výtržníci boli predovšetkým mladí ľudia, hlavne muži, ale aj dievčatá. Podľa britských televízií podstatnú časť tvorili členovia gangov, ktorí medzi sebou prechodne uzavreli mier. Pre mnoho násilníkov, medzi ktorými sú aj deti, je drancovanie zábavou. Výrastkovia pochádzajú z chudobných štvrtí s vysokou mierou nezamestnanosti. „Sme tu, aby sme ukázali bohatým, že si môžeme robiť, čo chceme,“ citovala televízia BBC mladý britský párik po tom, čo vyraboval obchod z alkoholom. „Nie je to revolučný čin,“ povedal pre Pravdu Simon Winlow z Katedry sociológie na univerzite v Yorku. ,,Vyzerá to tak, že ľudia, ktorí sa zapojili do nepokojov, sa viac zaujímajú o rabovanie obchodov ako o boj s políciou. Je to ako robotnícka verzia nenásytného bankového sektora riadiaca sa heslom Vezmi si, čo chceš, kým môžeš," hovorí odborník. Vyhnúť sa protestom
„Cítim sa relatívne bezpečne, keďže bývam v tichej časti štvrte Islington, ktorú nepokoje zatiaľ nezasiahli. Ale celý deň tu vo vzduchu lietali helikoptéry a neustále bolo počuť sirény, takže človek vie, že sa niečo deje, aj keď to priamo nevidí z okna. Cez víkend však mám robiť do jedenástej večer, tak mám trochu obavy z cesty domov,“ povedal pre Pravdu Ivan Zelenák.

Cyklista prechádza okolo podpáleného auta počas... Foto: TASR
Veľká Británia, gangy, nepokoje Cyklista prechádza okolo podpáleného auta počas nepokojov v Liverpoole.

Podľa Slováka, ktorý pracuje v Londýne dva roky, si úrady nemôžu dovoliť, aby sa nepokoje rozrástli, keďže v hlavnom meste Británie má byť o rok olympiáda. ,,Len sa musí niečo zmeniť na prístupe polície. Zatiaľ to vyzerá tak, že niektoré časti mesta v noci ovládajú výrastkovia, ktorí si chcú zadarmo zaobstarať tenisky, počítače a alkohol a majú zábavu z toho, že polícia vôbec nezasahuje agresívne. A slušní ľudia sú tým znechutení," hovorí Zelenák.

„Do Londýna je bezpečné cestovať,“ uviedla britská ambasáda na Slovensku. ,,Všetky letiská a prístavy sú otvorené. Cestujúci by však mali prijať primerané opatrenia a, samozrejme, vyhnúť sa oblastiam protestov."

Násilie neobišlo ani celebrity

Nepokoje v britských mestách zasiahli osobne tiež dve celebrity. Slávnemu kuchárovi Jamiemu Olivierovi zničil dav reštauráciu, bývalému frontmanovi skupiny Oasis Liamovi Gallagherovi zase vyrabovali butik, uviedla agentúra DPA.

Do hľadáčika ľudí besniacich v uliciach Birminghamu sa dostala aj Olivierova reštaurácia. Dav na nej vytĺkol všetky okná, sťažoval sa na Twitteri Oliiver, ktorý sa v minulosti zasadzoval o rôzne sociálne projekty.

„Všetci sa zbláznili. Je na čase dobyť krajinu späť. Musíme proti týmto idiotom postupovať tvrdo,“ napísal známy kuchár na sociálnej sieti.

V Manchestri zase ľudia vyrabovali okrem ďalších obchodov aj butik Pretty Green. Gallagher, ktorý podnik založil, sa k vyčíňaniu davu zatiaľ nevyjadril.

Zdemolované autá po výtržnostiach v londýnskej...
Budova v plameňoch na južnom predmestí Londýna...
+13Nepokoje sa z Londýna preniesli do ďalších...
39 debata chyba