Britská tlač: Nepokoje majú dôsledok ako hurikán Katrina

Komentáre britských denníkov po ďalšej noci nepokojov zdôrazňujú primárnu potrebu obnovenia poriadku na uliciach anglických miest, ale začínajú aj diskusiu o príčinách a páchateľoch násilností. Domnievajú sa, že nesúvisia s bezprostrednými politickými a ekonomickými dôvodmi, ale sú dôsledkom mnohých dlhodobých pôsobiacich faktorov.

10.08.2011 15:56
Veľká Británia, gangy, nepokoje Foto:
Policajti so psami hliadkujú v uliciach Birminghamu počas nepokojov.
debata (7)

Denník The Independent píše o tom, že Británia zažila svoj „okamih Katrina“. Narážal na dôsledky hurikánu Katrina v roku 2005, ktorý spustošil New Orealns a fatálne oslabil vtedajšieho amerického prezidenta Georgea Busha.

„Je to ako Katrina pre britských politikov a pre celú krajinu. Rovnako ako americká vláda nespevnila hrádzu okolo New Orealnsu, keď to mohla urobiť, britské vlády neopravili spoločenské hrádze, ktoré by mali chrániť spoločnosť pred takouto agresiou,“ napísal denník. „Cez víkend sa tieto hrádze pretrhli.“ „Nie je to politický protest. Násilníci nemajú žiadny program, len rabovanie a bezmyšlienkovité ničenie,“ píše ďalej.

„Je to výbuch agresie spoločensky a ekonomicky vylúčenej najnižšej triedy. Zanedbaný zločinecký okraj spoločnosti, zložený z ľudí, ktorí majú pocit, že sa nepodieľajú na spoločnosti a rozhodli sa obsadiť ulice. Udalosti posledných dní v Británii ukázali, že segregácia nemusí byť len zemepisný pojem, ale môže existovať aj v mysliach. Títo mladí žijú v srdci zámožných britských miest, ale necítia sa ich súčasťou, jednotlivé generácie politikov urobili príliš málo, aby ich integrovali do normálnej spoločnosti. Všetko to tlelo dlhé roky, možno desaťročia,“ myslí si The Independent.

Financial Times píše v komentári o „londýnskom týždni poníženia“ a rovnako ako ľavicovo i pravicovo zamerané denníky zdôrazňujú, že najskôr je potrebné obnoviť poriadok a podporiť políciu. „Nezákonnosť zničila firmy v chudobných častiach Londýna a poškodila reputáciu mesta rok pred olympijskými hrami. Vláda musí teraz urobiť všetko potrebné, aby opäť dostala ulice pod kontrolu,“ píše Financia Times.

„Až bude násilie zvládnuté, politici sa musia zaoberať prvotným zlyhaním, keď nezabránili rozšíreniu nepokojov zo severného Londýna. Z dlhodobého pohľadu je naliehavým problémom hnev a vykorenenie nemajetných v Británii, odhalili to aj udalosti tohto posledného týždňa,“ napísal ekonomický denník a pýta sa, „či sú dvadsaťpercentné rozpočtové škrty zlučiteľné s udržaním poriadku na uliciach“.

Podľa konzervatívneho The Daily Telegraph je jedinou odpoveďou na násilie „tvrdý postup, ktorý naučí gangstrov rešpektovať zákon“. Neskôr sa však musí urobiť rozbor dlhodobého spoločenského zlyhania, napríklad „toho, prečo toľkým mladým ľuďom tak málo záleží na spoločnosti, v ktorej žijú, že sa chovajú úplne arogantne voči právu“. Poukazuje tiež na „bujnejúcu kultúru gangov v prisťahovaleckých komunitách“ a na „zlyhanie vzdelávacieho systému, ktorý nie je schopný vštepiť žiadnu občiansku zodpovednosť“.

Podľa Financial Times „David Cameron neskoro rozpoznal vážnosť situácie“. Aj The Daily Telegraph je presvedčený, že riešenie celej veci bude kľúčové pre celé jeho pôsobenie v premiérskej funkcii. „Ak sa bude rozhodovať chybne a nepokoje budú v plnom prúde pokračovať aj cez víkend, bude mať problém sa z nich spamätať,“ uzavrel denník.

Zdemolované autá po výtržnostiach v londýnskej...
Budova v plameňoch na južnom predmestí Londýna...
+17Nepokoje sa z Londýna preniesli do ďalších...
7 debata chyba